Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g) jsem získala 100 g lučiny (jen nechte přes noc odkapat v čisté utěrce).
2
Oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky, tekutý (!) med a olej ušlehejte mixérem do hladka. Vmíchejte nastrouhaný zázvor a kůru z pomeranče. Mouku smíchejte s kořením, sodou a práškem do pečiva a vmíchejte k tekuté směsi tak, aby vzniklo hladké těsto. Vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Pak stěrkou vmíchejte nastrouhanou mrkev a sníh. Nalijte do kulaté (asi 20 cm v průměru) vymazané a vysypané formy. Pokud máte formu menší, bude potřeba to déle péct, naopak pokud je průměr větší, nebude dort tak vysoký a doba pečení bude potřebovat mírně zkrátit.
3
Pečte na 180°C asi 40 minut. Abyste zjistili, zda je korpus upečený, píchněte doprostřed špejlí - pokud se na ni nic nelepí, je hotovo.
4
Nechte vychladnout a rozkrojte podélně na poloviny/třetiny - podle výšky korpusu a toho, jak jste šikovní.
5
Na náplň ušlehejte tvaroh, lučinu, cukr a pomerančovou šťávu. Pokud máte ještě pomerančovou kůru, můžete ji také přidat.
6
Polevou potřete korpus v řezu, přiklopte a potřete jí i na povrchu. Pokud nebudete ujídat (narozdíl ode mě), měla by vám při průměru 22 cm formy vystačit poleva i na hrany a strany dortu. Nahoru lžičkou udělejte 12 menších hromádek z naší polevy podél okraje dortu a na každou z hromádek můžete přidat kandovanou kůru nebo si z marcipánu vyrobit mini mrkvičky.