ks
žervé
nebo lučina, Palouček, čerstvý kozí sýr...
1
hrst
bazalka
cca
1
stroužek
česnek
cca
sůl
pepř mletý
olivový olej
čistý nebo s bazalkovou či chilli příchutí
Postup přípravy receptu
1
Zralá pevná rajčata omyjeme a pokrájíme na slabé plátky, které rozložíme na talíř. Pokud máme různé druhy rajčat, tím lépe a hotové carpaccio bude o to zajímavější a pohlednější.
2
Kostičku žervé nebo lučiny... dáme do hlubokého talíře, přidáme nastrouhaný česnek, drobně nasekané lístky bazalky (trochu bazalky necháme na dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme. Vytvoříme tužší hmotu, kterou nebudeme ničím (smetanou či mlékem) ředit, aby se nám následně vidličkou dobře odtrhávala na rajčata, kde z ní budeme tvořit jakési nepravidelné nočky, které nám carpaccio výborně ochutí.
3
Plátky rajčat pokapeme olejem, dozdobíme zbylou, jemně nasekanou bazalkou a nočky z ochuceného žervé. Pokud chceme rajčata ještě osolit, uděláme tak těsně před podáváním.
Carpaccio podáváme chladné, ale nikdy ho nepodáváme přímo z lednice, aby vynikla chuť rajčat.
Podáváme ho samostatně jako svěží zdravou svačinu, občerstvení či večeři, kterou můžeme doplnit tmavým pečivem.