Cannoli patří mezi italské cukrárenské speciality, které byste si při návštěvě této jižanské země neměli nechat ujít. Tento smažený dezert pochází ze Sicílie a je skutečnou delikatesou. Jemný křupavý korpus ve tvaru trubiček skvěle doplňuje jemný krém z ricotty, který bývá často na otevřených koncích ještě obalen nasekanými pistáciemi či doplněn čerstvými malinami. Je to zkrátka dezert, na který hned tak nezapomenete.
lžička
voda
z pomerančových květů nebo voňavý sirup
Postup přípravy receptu
1
Čokoládu nasekejte na kousky. Vejce prošlehejte s vínem a olejem, postupně zapracujte mouku. Těsto hněťte, dokud nezíská hladkou konzistenci, ke konci do něj zapracujte čokoládu. Pak ho zabalte do fólie a nechte odpočinout při pokojové teplotě - minimálně 30 minut, nejlépe 1 hodinu.
Ricottu našlehejte dohladka s cukrem, vanilkovým extraktem a pomerančovou vodou nebo sirupem, odložte do ledničky. Kovové trubičky pomoučněte a bílek rozšlehejte.
Z těsta utvořte váleček o průměru asi 4 cm, pak jej nožem rozkrájejte na 24 dílů a z nich vytvořte kuličky. Na pomoučněné ploše z každé vyválejte placku silnou asi 2 mm a obtočte ji kolem trubičky, konce spojíte tak, že je potřete bílkem a přimáčknete k sobě.
3
Ve velkém širokém kastrolu rozehřejte olej, opatrně do něj vkládejte cannoli a smažte je dozlatova. Odkládejte je na papírové utěrky a nechte 2 až 3 minuty chladnout, potom je opatrně stáhněte z trubiček.