g
cannelloni
(až 250g) - těstoviny ve tvaru trubiček
olivový olej
na vymazání pekáčku
40
g
parmazán
strouhaný
alobal
Boloňská omáčka pro 2 dospělé
400
g
mleté maso
2
stroužek
česnek
1
ks
cibule
menší
2
lžička
koření na mleté maso
bazalka
nebo Oregáno
1
sklenice
nakládaná loupaná rajčata
malá - 0,33l (tj. asi 4 ks)
olivový olej
Bešamel
1
ks
cibule
menší
40
g
máslo
40
g
hladká mouka
0,50
l
mléko
sůl
1
ks
hřebíček
1
ks
bobkový list
pepř mletý
1
špetka
muškátový oříšek
Postup přípravy receptu
1
Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata, prolisovaný česnek a dusíme asi 10 minut.
2
Bešamel: cibuli zpěníme na másle, přisypeme mouku a necháme zhoustnout, mícháme. Takto připravenou jíšku necháme vychladnout, pak zalijeme mlékem a rozpustíme dohladka. Přivedeme k varu, neustále mícháme. Přidáme koření a necháme na mírném ohni vařit 20 minut. Pak přecedíme.
3
Pekáček trochu vymažeme olivovým olejem a nalijeme polovinu bešamelu. Cannelloni plníme boloňskou omáčkou a dáváme do pekáčku, měly by být asi dvě vrstvy (tento recept je pro 2,5 osoby - dva dospělé a jedno dítě, tak je tam vrstva jen jedna). Zalejeme druhou polovinou bešamelu a posypeme strouhaným parmezánem.