balíček
konzervační přípravek
Pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny Dr.Oetker
Postup přípravy receptu
1
Papriky rozpůlíme, vyjmeme jádřince a bílé přepážky a lusk pokrájíme na nudličky. Z rajčat vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme je na čtvrtky. Zelí pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Cibuli nakrájíme na kolečka, z feferonky ostraníme jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Takto připravenou zeleninu smícháme a naplníme do sklenic.
2
Na nálev smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře a vaříme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Do horkého nálevu přidáme Pomůcku ke konzervování a horkým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme (nejlépe šroubovacími uzávěry) a necháme 5 minut otočené víčky dolů. Takto připravená čalamáda vydrží v chladu a temnu přibližně 6 měsíců.