...super záležitost!Já ho nesladím,mám rád jeho trpkost ;-) :-P
Jarka O.
|26. 11. 2008 20:39
Drcené šípky jsou lepší, lépe se z nich vylouhuje vše potřebné. Drtí se celé plody, tedy i se semínky. U nás na Vysočině je šípků všude dost, sbíráme je a sušíme nad kamny. Pokud je budete sbírat, tak někde opravdu v přírodě, dál od silnice. Drtím je v hmoždíři. Když dojdou, koupím v lékárně drcené rovnou, už mám holky velké, takže to nevadí. Já čaj dělám podle Lenky od té doby, co mi popsala svůj způsob a jsem spokojená, Váš způsob je rychlejší. Musím si ho někam poznamenat ;-)
Romana Mat
|26. 11. 2008 15:00
Našla jsem ještě jinou variantu Lžičku drcených šípků zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu vyluhovat, poté je zahřejeme k bodu varu a necháme ještě 15 minut louhovat. *Netuším, co je nejlepší, pro zachování co nejvíce Céčka.*Chtěla jsem se zeptat: ty šípky sbíráte jen tak někde v přírodě na stráni? A louhuje se šípek celý i se semínky a vším? Díky a zdravím
Alena Tarabová
|24. 1. 2007 12:04
Jaruško, to jste jako můj manžel, ten tam křížaly přidává také, i do mátového čaje, což se podle mě obě chutě tlučou, ale proti gustu žádný dišputát, jak říkala moje babička. Šípky také hodně vaříme.
Jaroslava Oumarová
|24. 1. 2007 11:46
Lenko, ten Váš způsob zřejmě zachová víc vitamínu C. Zkusím to podle Vás:-) Malé děti už sice nemám, ale šípkový čaj máme rádi pořád. Já do něj ještě přidávám nasušené jablečné křížaly.
Lenka
|24. 1. 2007 11:04
Opravuji - ohřeju k bodu varu VODU! a horkou(teplou) vodou šípky přeleju. Chybička se vloudila ...
Lenka
|24. 1. 2007 10:56
Šípkový čaj je u nás velmi oblíbený. Obsahuje velké množství vitamínu C, výborný jako prevence proti nachlazení. Já každý rok nasuším 3 až 4 čtyřlitrové lahve. Čaj dělám tak, že ohřeju k bodu varu varu a horkou vodou zaliju sušené šípky (vařím ve 4-litrovém hrnci). Sundám z plotýnky a nechám přikryté nejlépe přes noc. Šípky pěkně změknou. Druhý den ohřeju a šípky rozmačkám. Uvolní se dužina ze šípků, čaj má pěknou barvu a je fakt dobrý.