stroužek
česnek
(před vložením na pánev rozmáčkat)
50
g
parmazán
1
ks
francouzská bageta
1
lžíce
extra panenský olivový olej
Zálivka na salát
2
ks
žloutek
1
ks
citron
na citronovou šťávu
1
lžička
dijonská hořčice
10
g
parmazán
2
ks
ančovičky
(nejlépe Lorea filety v konzervě)
1
lžíce
balzamikový ocet
150
ml
extra panenský olivový olej
Zelenina na salát
2
ks
římský salát
(větší čerstvé kusy)
Postup přípravy receptu
1
Příprava salátu:
2
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.
3
Příprava zálivky do salátu:
4
Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmezánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.
Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečící papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme (uvolní se tak výrazná chuť česneku). Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.
7
Příprava masa:
8
Kuřeci maso budeme grilovat na kontaktním grilu 180-200°C. Některé grily mají jen hodnoty 1-3, tedy zvolíme prostřední hodnotu 2. (Pokud nemáte gril, pánev poslouží.) Nejprve rozehřejeme gril, maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na gril a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud není maso hotové. (Pozor na prudké a dlouhé grilování, aby steak nebyl vysušený! Na zkoušku před dokončením můžete jeden plátek rozkrojit a zkontrolovat, je-li hotov.) Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.
Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalejeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr.
11
Kuřecí maso můžeme nahradit grilovaným lososem. Dobrou chuť!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Step
|7. 12. 2016 20:39
Vyzkoušeno a doporučuji držet se receptu jen orientačně. Udělal jsem to přesně dle receptu a O:-) bylo to obtížně konzumovatelné, zejména zálivka - 150 ml oleje, lžíce balzamika a šťáva z celého citronu přebijí všechno a výsledek je pekelně kyselý. Bez osolení, opepření, zdvojnásobení dávky ančoviček a dochuceni česnekem by to byl opravdu problém to sníst. O:-)