g
polohrubá mouka
výběrová (můžete kombinovat i s celozrnnou špaldovou)
125
g
máslo
4
ks
žloutek
150
ml
mléko
100
ml
smetana ke šlehání
42
g
droždí
(1 kostička)
50
g
cukr krupice
150
g
tuk
200
g
povidla
rozinky
hnědý rum
badyán
mletý
1
špetka
sůl
vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
750
g
měkký tvaroh
1
lžíce
citronová kůra
vanilkový pudink
Drobenka:
50
g
hrubá mouka
50
g
máslo
přepuštěné
40
g
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Máslo, žloutky a šlehačku spolu promíchejte. Z mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít.
2
Do mísy prosejte mouku, přidejte utřené máslo, špetku soli a kvásek a vypracujte těsto, které rozválejte na silnější plát. Na těsto nastrouhejte stoprocentní tuk a přeložte na třetiny. Rozválejte a opět těsto přeložte a rozválejte. Výsledný plát by měl být silný asi 5 až 8 mm. Těsto pak nakrájejte na čtverečky.
3
Rozinky namočte den předem do rumu. Tvaroh smíchejte s pudinkem, rozinkami a cukrem. Dochuťte vanilkou a citronovou kůrou.
4
Z tvarohu utvořte kuličku a položte ji do středu těsta a pečlivě zabalte. Povidla promíchejte s mletým badyánem, uprostřed koláčku udělejte důlek a dejte do něj povidla.
5
Vdolec, který je větší než klasický vdoleček, nakonec potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou.
6
Pečte asi 20 minut při 180 °C.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.