plátek
vepřové maso
: krkovice, kotlety, plec (lze i s kostí)
2
ks
cibule
5
stroužek
česnek
dle chuti, cca 4 -
posekané bylinky
dle chuti (lze použít i sušené) - rozmarýn, tymián, majoránka...
sůl
pepř mletý
300
g
čerstvé žampiony
cca
brambory
oloupané, pro 4 osoby
300
ml
smetana ke šlehání
nebo červené víno či vývar, cca
Postup přípravy receptu
1
Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo pokrájené kostky osoleného a opepřeného masa, které opět ochutíme troškou bylinek a zbylým česnekem. Maso zasypeme hrubě pokrájenými žampiony (samozřejmě lze i na plátky), na které naskládáme brambory (větší pokrájíme na půlky či čtvrtky), zalijeme smetanou, brambory ještě trochu osolíme, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 50 minut, dle potřeby můžeme podlít, pak odklopíme a dopečeme do barvy dalších cca 10-15 minut bez přiklopení.
2
Kdo nemusí smetanová jídla, podlévá vývarem nebo červeným vínem.