kg
hovězí maso
(zadní, kližka...) nebo vepřové, drůbeží, králičí
3
ks
cibule
3
lžíce
uzený špek
(slanina) cca
olej
sůl
pepř mletý
1,50
l
vývar
z masa či kostky, cca 1 -
snítka tymiánu
dle chuti, nejlépe čerstvý
rozmarýn
dle chuti, nejlépe čerstvý
1
lžíce
majoránka
- lze i sušená, cca
čerstvé houby
nebo mražené (lze i sušené v menším množství)
250
ml
smetana ke šlehání
- není nutná
4
lžíce
hladká mouka
cca 3 -
Postup přípravy receptu
1
Pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájeným špekem na malém množství oleje dosklovata. Přidáme pokrájené maso (plátky, kostky...), které osmažíme za občasného promíchání dozlatova, pak osolíme, opepříme, přidáme bylinky, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí téměř doměkka. Dle potřeby přidáváme vývar.
2
Pak vyndáme větvičky z bylinek (stonky), přidáme hluboký talíř pokrájených očištěných hub a dodusíme doměkka. Přidáme smetanu (jestliže smetanové omáčky nemáme rádi, můžeme ji vynechat), dle potřeby vývar a moukou rozmíchanou v malém množství vývaru (vody) omáčku zahustíme a necháme krátce provařit. Dle chuti případně osolíme či opepříme a podáváme.
3
Podáváme s jakoukoliv nám vyhovující přílohou: rýže, těstoviny, knedlíky, noky...