plátek
vepřová krkovice
libovější, bez kosti (nebo plec), větší
1
ks
špekáček
kvalitní, ve vlastním střívku (nebo gothajský salám)
0,50
ks
klobása
dle vlastní chuti: moravská, papriková, šunková, uzená...
50
g
anglická slanina
nebo váhalova, moravská... cca
olej
minimálně, jen na potření pánve
sůl
dle chuti
pepř mletý
posekané bylinky
: tymián, rozmarýn, majoránka - dle chuti
3
ks
cibule
cca
2
stroužek
česnek
Postup přípravy receptu
1
Plátky masa pokrájíme na nudličky nebo kostky, osolíme a opepříme. Uzeninu pokrájíme na kostky, kolečka nebo půlkolečka. Cibuli pokrájíme na klínky. Česnek pokrájíme na plátky nebo ho hrubě nasekáme. Vše dáme do mísy, dochutíme čerstvými nasekanými bylinkami dle chuti, promícháme, zaklopíme a necháme alespoň dvě hodiny proležet (klidně i do druhého dne). Pánev vytřeme troškou oleje, necháme jí rozpálit a pak do ní nasypeme uzenářskou směs, kterou za občasného promíchání smažíme dozlatova a do změknutí masa. Solíme podle toho, jak je uzenina slaná nebo místo soli můžeme použít sojovou či worcestrovou omáčku. Někdy se solit ani nemusí...
2
Podáváme s bramborovou přílohou, čerstvým pečivem nebo tousty a případně i sklenicí chlazeného piva.
3
Pokud budeme chtít dělat uzenářskou směs pro větší množství strávníků, můžeme vše nasypat do pekáčku, podlít černým desetistupňovým pivem a péct na 190 stupňů za občasného promíchání dozlatova, bez přiklopení.
4
Pokud dáme směs na grilovací tácek, je možné ji připravit i na grilu.