krůtí stehna
- horní, spodní, paličky (s kůží) pro 4 osoby
350
g
čerstvé houby
čerstvé nebo mražené (případně předem namočené sušené)
1
ks
cibule
velká
4
stroužek
česnek
dle chuti, cca
tymián
sušený, lze použít i rozmarýn nebo snítky čerstvých bylinek
sůl
pepř mletý
50
g
máslo
Postup přípravy receptu
1
Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče nakrájíme cibuli, houby, česnek, jemně osolíme opepříme, ochutíme bylinkami a promícháme. Na houby položíme připravené maso, přidáme máslo, podlijeme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 40 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova, za občasného podlití a přelití masa výpekem.
2
Podáváme s knedlíkem, bramborem, gnocchi...
3
Pokud máme rádi smetanu, můžeme po vyndání pečeného masa přilít k houbám trochu smetany a krátce provaříme nebo s houbami přimícháme kelímek zakysané smetany.
4
Houby použít můžeme dle chuti: hlíva, žampiony, hřiby..., já použil trio směs z hlívy, zahradních a hnědých žampionů.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Svádová
|5. 5. 2015 17:55
Krůtí stehna jsem dnes pekla poprvé a je to škoda, že jsem je nikdy dřív nekoupila, protože byly skvělý. Úprava s tymiánem a s houbama se k nim moc hodila.
Andreica
|8. 4. 2015 23:46
Musím poděkovat za recept přítel s kamarádkou se mohli ujíst a ještě jsem musela přidělávat rýži, kterou jsem dělala jako přílohu, jak jim to chutnalo!!