bylinky
čerstvé nebo sušené: tymián, rozmarýn... dle chuti
200
g
uzenina
dle chuti: špekáček, slanina, klobása... cca
2
stroužek
česnek
dle chuti, cca
olej
nebo máslo
150
g
balkánský sýr
nastrouhaný nebo rozdrobený, 100 -
Postup přípravy receptu
1
Do olejem nebo máslem vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou uzeninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a dáme péct do předehřáté trouby doměkka a dozlatova na 200 stupňů, během pečení přidáme nasekaný česnek a dle potřeby promícháme. Nesolíme, to až nakonec nebo vůbec, jelikož uzenina je slaná a balkánský sýr také. Případně můžeme místo soli použít trošku sojové omáčky. Před dopečením posypeme balkánským sýrem a ještě krátce zapečeme.
2
Pokud vynecháme uzeninu, budeme mít dobrou bylinkovou dýni - bezmasou. Přidáme jen k dýni kousek másla a pečeme čistě jen s česnekem a bylinkami.
3
Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, pečivem nebo samotné se zeleninovou oblohou. Použít můžeme i jako přílohu, nejlépe pečenou bez uzeniny.