Čerstvý voňavý italský chléb je skvělou přílohou, použít se dá i jako základ na pizzu nebo sendvič, výborný je ale i jen tak. Co je ale nejlepší,snadno ho upečete doma. Možná vás překvapí, jak rychlé a jednoduché to je. Ochutit ho můžete třeba bylinkami, cherry rajčaty nebo olivami.
Mouku rozdělte na 2x 500 g. Připravte si dvě velké mísy, do každé nalijte 400 ml teplé vody, rozdrobte polovinu kostky droždí a vidličkou ho dobře rozmíchejte. Přidejte asi 3 lžíce mouky a opět dobře rozmíchejte, aby se všechna mouka vsákla a vznikla řidší kaše. Nyní do každé mísy postupně prosejte 500 g mouky. Stačí, když ji do kváskového základu rázně vmícháte vidličkou, mouka by měla zcela absorbovat tekutinu. Mísy zakryjte potravinářskou fólií, dejte na teplé místo a nechte těsto asi 80 minut kynout. Mělo by minimálně zdvojnásobit objem.
2
Mezitím připravte pesto. Do mixéru nalijte asi 80 ml oleje, přidejte pokrájený česnek, poctivou špetku soli, čerstvě mletý pepř, piniová semínka a bazalku. Několika intenzivními pulzy vše rozmixujte, bazalka by se neměla mixovat příliš dlouho. Konzistenci pesta můžete upravit trochou oleje, mělo by být spíše tekutější.
Rozmarýn nasekejte nadrobno, z tymiánu otrhejte lístky, rajčata pokrájejte na poloviny. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Na každý vyklopte vykynuté těsto, bude se lepit, nejlepší je vyškrábnout ho pekařskou kartou. Těsto pomoučněte a prsty roztáhněte po celé ploše plechu. Na každý plát těsta nalijte asi 2 lžíce oleje a prsty olej zapracujte do těsta. Plechy dejte na teplé místo a nechte ještě alespoň 30 minut kynout.
4
Troubu rozpalte na maximum. Do jednoho plátu těsta prsty zapracujte nasekané byliny a posypte ho vločkovou solí. Druhý plát těsta pocákejte asi 3 lžícemi pesta, opět ho prsty zapracujte dovnitř, pak do těsta zatlačte půlky rajčat, nakonec vše zasypte solí. Plechy dejte do rozpálené trouby a pečte asi 20 minut. Hotovou focacciu nechte vychladnout, pak krájejte zubatým nožem na nepravidelné kusy a podávejte se zbylým pestem k namáčení.