Populární indický pokrm, který se rozšířil po celém světě, vyniká svojí báječnou chutí. Kuře v pikantní krémové omáčce z rajčat, ovoněné typickým kořením a zjemněné smetanou, nejlépe chutná s indickými chlebovými plackami, podávat ho ale můžete i s rýží.
Kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, přisypeme skořici, garam masalu a chilli. Vše důkladně promícháme a poté do směsi přidáme maso. Vše opět promícháme, aby se maso směsí pěkně obalilo a poté jej necháme do druhého dne uležet. Spěcháte-li nechte maso uležet alespoň 2 hodiny.
TIP Jogurt zaručí masu křehkost. A proto je skvělý na nakládání nejrůznějších masitých pokrmů.
Nyní si připravíme základ na omáčku. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na větší kousky. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Ve větší pánvi si rozpálíme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Když je cibule pěkně sklovatá přidáme nadrobno nakrájený zázvor a česnek, koriandr, římský kmín, sladkou papriku, garam masalu a vše krátce orestujeme. Pozor, ať se vám koření nepřipálí, mohlo by zhořknout a pokazit tak pokrm. K takto orestovanému základu přidáme rajčata, kešu ořechy, cukr a dle potřeby sůl a pepř. Směs přiklopíme poklicí a 15 minut dusíme. Každé rajče pustí jiné množství šťávy, a proto směs kontrolujte, ať se vám nepřichytí. Když jsou rajčata hezky měkká, celou směs dohladka umixujeme. Poté ji propasírujeme přes síto a vrátíme zpět do pánve.
3
Kuřecí maso vyndáme z lednice a na nové pánvi jej zhruba 8 minut restujeme. Připravené maso přidáme do propasírované omáčky. Dále přidáme máslo a celou směs necháme mírně povařit, aby se chutě pěkně propojily. Poté stáhneme teplotu a do omáčky zamícháme smetanu. Omáčku již nevaříme, aby se nám v ní smetana nesrazila. Butter chicken posypeme koriandrem a podáváme s vařenou rýží basmati, indickým chlebem flat roti nebo naanem.
Indický chléb flat roti připravíme tak, že mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olej a vše vypracujeme v hladké pružné těsto, které přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělíme na 10 stejných částí, jednu vezmeme a zbytek přikryjeme, aby těsto neosychalo. Těsto vyválíme na velmi tenkou placku, kterou nasucho opečeme na pánvi z obou stran. Je vhodné placku péct krátce cca 3 minuty a přitom jí několikrát obrátit. Bude více nadýchaná a vláčná. Sami uvidíte jak se při obracení bude pěkně nafukovat. Každou upečenou placku pomažeme rozpuštěným máslem a přikryté utěrkou je necháme zapařit.