Předvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno do mísy s česnekem, přidáme vejce, sůl, pepř, bylinky, promícháme a zahustíme strouhankou ze dvou starších rohlíků, které jsme si rozmixovali. Kdo chce (já ano), přidá nadrobno pokrájenou slaninu.
Pokud chceme dělat burgery, vytvoříme si 4 větší placky, které osmažíma v rozpáleném oleji dozlatova a dokřupava. Na karbanátky uděláme placičky menší, cca 6 - 8 kousků, které stejně tak osmažíme.
3
Karbanátky podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Burgery děláme z rozpečených (nahřátých) prokrojených žemlí, nejlépe burgerových (ty jsem bohužel zrovna neměl), které krom řepové placky budeme plnit plátky cibule, rajčat, salátu, papriky, okurky..., žemle si potřeme hořčicí a řepné placičky si pokapeme kečupem, majonézou či tatarkou.
Výborné jsou i zastudena. Můžeme je nakrájet do obložených baget místo uzeniny, doplnit zeleninou a dipy dle chuti a použít jako zdravější variantu svačiny do školy nebo do práce.