Doma pečené bulky jsou voňavé, nadýchané a zvládne je připravit každý.Až je ochutnáte, už nikdy nebudete chtít ty drobivé kupované. Skvělé jsou jak na hamburger nebo třeba trhané maso, ale i jako příloha nebo na naplnění tím, co máte rádi.
balíček
sušené droždí
nebo 1 kostka čerstvého (21 g)
100
g
máslo
250
ml
mléko
2
ks
vejce
1 do těsta a 1 na potření
sezamová semínka
na ozdobení
olej
na vymazání mísy
Postup přípravy receptu
1
Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Máslo rozpusťte v kastrůlku, přilijte k němu mléko a vše vlijte k mouce. Přidejte jedno vejce. Nyní obsah mísy hákem robotu nebo ručně vařečkou pomalu promíchejte, aby se vše spojilo. Poté zvyšte rychlost a 10 minut hněťte, až vznikne hladké, měkké a ještě trochu lepivé těsto. To dejte do mísy vytřené olejem a naolejovanou rukou přeložte do úhledného bochánku. Překryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout asi 1,5 hodiny.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na části o váze zhruba 80 g, asi 10 kusů. Rukama tvarujte kuličky a skládejte je s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečicím papírem. Překryjte je utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.
3
Zatím předehřejte troubu na 210 °C. Bulky potřete zbylým rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Vložte je do trouby a pečte dozlatova, asi 15 minut.