Populární jídlo z vietnamských restaurací a bister si zamilujete i vy. Rýžové nudle s orestovanými marinovanými hovězími nudličkami, doplněné listy ledového salátu, perilou, koriandrem, proužky syrové mrkve a křupavými klíčky mungo tvoří dokonalou kombinaci. Nezapomeňte pokrm posypat nasekanými arašídy a smaženou cibulkou a přelít pikantní sladkokyselou zálivkou.
hrst
arašídy
nasucho orestované a nasekané nadrobno
4
lžíce
cibule
smažená
1
lžíce
rýžový ocet
1
lžíce
slunečnicový olej
omáčka
300
ml
horká voda
2,50
lžíce
cukr krupice
4
lžíce
rybí omáčka
2
lžíce
rýžový ocet
2
stroužek
česnek
2
ks
chilli papričky
Postup přípravy receptu
1
Maso dejte asi na půl hodiny do mrazáku, aby se vám lépe krájelo. Pak ho nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte rybí omáčku, nasekaný česnek, olej a pepř, přidejte nakrájené maso, promíchejte a směs nechte odležet.
Nudle namočte na 30 minut do vlažné vody.
2
Arašídy orestujte za stálého míchání na suché pánvi (dejte pozor, aby se nespálily), nechte je vychladnout a pak nasekejte nadrobno. Ledový salát nakrájejte na nudličky, mrkve oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky. Dále připravte omáčku. Horkou vodu promíchejte s cukrem, rybí omáčkou, octem, prolisovaným česnekem a chilli papričkami nakrájenými na tenké plátky.
Naložené plátky masa postupně opečte v rozehřáté pánvi z obou stran, stačí 2-3 minuty z každé strany. Namočené nudle sceďte, vložte je do dostatečného množství vroucí vody se lžící rýžového octa a vařte asi 7 minut (nebo podle návodu na obalu). Uvařené nudle prolijte studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var, nechte odkapat a promíchejte se slunečnicovým olejem, aby se neslepily.
Uvařené nudle rozdělte do misek, doplňte nudličkami ledového salátu a mrkve a do každé misky přidejte hrst klíčků mungo. Doprostřed každé misky naservírujte maso, posypte je nasekanými arašídy, smaženou cibulí a bylinkami. Podávejte s teplou omáčkou, kterou si každý svou porci přelije.