Tato exotická pochoutka s hovězím masem, nudlemi a spoustou zeleniny má původ ve Vietnamu. Nechybí v ní mrkev, okurka, červené zelí, mungo klíčky nebo arašídy. Omáčku si můžete udělat lehce pikantní díky chilli papričce.
Rýžové nudle hodinu předem namočte do studené vody. Chcete-li, můžete je nalámat na kratší části.
2
Maso je nutné před úpravou naložit, minimálně hodinu předem. Nakrájejte ho na velmi tenké plátky, opepřete ho a naložte do rybí omáčky s olejem, přidejte posekanou citronovou trávu a prolisovaný česnek. Promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky marinovat.
Nyní připravte zálivku. Do kastrůlku nakapejte pár kapek oleje, krátce orestujte česnek, zalijte vodou, přidejte rybí omáčku, rýžový ocet, ocet, cukr a vše spolu svařte. Chilli papričku posekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Omáčka by měla být slaná, zároveň však mírně nakyslá. Jakmile vychladne, přikryjte ji a dejte do chladničky.
4
Arašídy nasucho opražte na pánvi a po vychladnutí je rozdrťte. Mrkev s okurkou a salátem si nakrájejte na proužky. Nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje a s octem, cca 3-5 minut, pak je propláchněte studenou vodou, nechte okapat a uchovejte pod pokličkou. Sušenou cibuli opečte na trošce oleje dozlatova.
Maso vyndejte z lednice a zprudka ho orestujte na pánvi, přibližně 2-3 minuty. Dno mísy, ve které budete jídlo servírovat, pokryjte listy ledového salátu, na něj dejte nudle, mungo klíčky, mrkev, okurku, červené zelí a bylinky. Posypte arašídy a osmaženou cibulkou. Přelijte teplou zálivkou a promíchejte.