Krajíce chleba zalijeme vodou a necháme do rána nasáknout. Pak vodu slijeme (ponecháme), neždímáme, jen chleba rozmixujeme.
2
Do mísy dáme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, půl decilitru slité vody, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme hrnek směsi semínek a jader (mix dle vlastní chuti), rozmixovaný chléb a umícháme hladké nelepivé těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu z chleba. Těsto necháme hodinu kynout, pak ho ještě jednou dobře propracujeme, rozdělíme na malé bulky, které uprostřed nakrojíme do kříže. Naskládáme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě kynout. Před vložením do předehřáté trouby na 180 °C je potřeme vodou, posypeme dle chuti semínky nebo solí a pečeme dorůžova.
3
Podáváme vlažné nebo vychladlé k bílé kávě, zeleninovým salátům, polévkám...