• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bulharské papriky s Balkánem
Napište svůj komentář k receptu

Bulharské papriky s Balkánem

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 20
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské papriky s Balkánem
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 8
      ks paprika středně velké masité
    • 500
      g balkánský sýr 450-500
    • 2
      ks vejce

Postup přípravy receptu

1
Papriky naskládáme na horkou plotýnku a opečeme nasucho ze všech stran, až se udělají puchýřky. Doporučuji na tuto "akci" nechat papriku celou i se stopkou, za kterou se dá paprika chytat při otáčení. Opečené horké papriky skládáme do misky, kterou přikrýváme a po dopečení poslední papriky necháme cca 2 hodiny zavřené (nebo alespoň přikryté mikroten. sáčkem) odležet. Může to být i déle (klidně i přes noc), jde o to, aby se opálená tenká kůžička spařila a šla dobře sloupnout.
2
Balkánský sýr nastrouháme najemno a smícháme s vajíčky. Pokud nemáte rádi hodně slané jídlo, můžete přes noc naložit kousky balkánského sýra do mléka, sůl se trochu vyplaví. A nebo použijte směs 250 g sýra Balkán a 1x 250-ti gramový tučný tvaroh. Ale orginální recept je jen balkán (v Bulharsku "syrene") + vejce. Papriky oloupeme z tenké opálené kůžičky a odstraníme stopku a jadřinec. Dovnitř dáme náplň (nejlépe to jde malou lžičkou). Není nutno papriku náplní "vycpat" způsobem "co se do ní vejde", spíš dát tolik, aby paprika byla na "placato" vysoká cca 3 až 4 cm. Na pánvičce na oleji se papriky opečou po obou stranách do zlatova a servírují se buď "po bulharsku" s chlebem, nebo v české variantě s bramborem. Ale vždy lze doporučit zeleninový - nejlépe rajský či míchaný - salát.
3
**Orginální název:** Čušky sas syrene
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bulharské řezy

Bulharské řezy

Krém karamel - z bulharské kuchyně

Krém karamel - z bulharské kuchyně

Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

Zapečené brambory s listovým špenátem…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • zsn
    zsn | 30. 12. 2014 23:10

    Já to znám zase bez vejce jako řeckou verzi. Prostě si každý stát recepty přivlasťnuje a samotný původ nápadu je pak neznámý. Ale je to skvělý. :-P

  • Patricia Kass | 22. 1. 2014 16:47

    Toto je opravdu bulharský recept,jako plnku můžete vytvořit co dům dá - sýrová,salámová aj.K tomu doporučuji dušená rajčata s česnekem.

  • reny | 29. 3. 2012 20:00

    mnamiky <3 <:-)

  • tomscott | 7. 1. 2012 02:36

    Kapie naplním balkánským sýrem s vajíčkem, potřu česnekovým olejem a rovnou je restnu na grilu (nikdy sem je neloupal)

  • Mášenka M | 28. 6. 2011 18:14

    Papriky byly výborné. Servírovala jsem po bulharsku s chlebem, hodil se k paprikám velmi dobře. Izzy, recept na Mango tu není, nebylo by možné ho se napsat? Děkuji.

  • izzy | 26. 6. 2011 13:19

    no já to mám skoro furt protože jsem napůl Bulharka mám totiž tatku Bulhara a mamku z Česka <3 a hodně mi to chutná a nejlepší jísdlo je u nás Manga je to jak guláš ale je vyjimečný

  • recepty73
    recepty73 | 17. 3. 2011 20:14

    ...tohle je božské,máme je rádi s čerstvým pečivem.Opečené papriky dávám zapařit do igelitového sáčku,loupat jdou snadno,ale musí se dobře a hodně opéct ;-) ... ,děláš mi chutě :-D .

  • blb | 23. 1. 2008 10:47

    bych to nejed

  • tereza | 19. 11. 2007 17:20

    jo jeto good recept

  • Iveta Rezlerová | 23. 8. 2007 18:27

    Dělám to skoro stejně,akorát že když papriky oloupu,dám je z prudka opéct na rozpálený olej a prokládám je v míse drceným česnekem a mírně je osolím.Super jídlo k pivu a k masu,nebo jenom měkoučký chleba, to nemá chybu.

  • Boris Čolakov | 20. 6. 2007 16:02

    před vložením do oleje velice doporučuji obalit papriky v hladké mouce.... mají pak "krustičku",papriky kupujte bílé i červené, ale v sezóně, kdy nejsou vyhnané, a bezmasité. Takže právě začíná sezóna... protože včera jsem koupil právě takové, Bulhaři však Vy víte....

  • Lusinda | 18. 6. 2007 15:57

    Děkuji za info Simčo,huráááá začíná týden bulharské kuchyně(tedy u nás doma).

  • Simča Sládková | 17. 6. 2007 22:33

    Lusindo, no děláme doma musaku (zapečené maso vrstvené mezi bramborama) a to i ve variantě s bakladžánem (mamka tomu říká lisaka - jako lilková musaka). Nebo okurkovou polévku tarator. Také sarmu, hodně kjufteta a čevapčiči. Myslím si, že když si dáš vypsat recepty Novákové Airan, tak tam najdeš mnoho Bulharských receptů.... Jsem ráda, že ti chutnají :o)))

  • Lusinda | 17. 6. 2007 16:50

    Dnes jsem dělala jako variantu mého oblíbeného Sirene po šopski a je to moc dobré,na grilu luxusní.Nemáte více bulharských receptů Simi?Já je miluji.

  • Gábina Houšková | 20. 3. 2007 07:34

    Anonyme, čubrica je směs sypkého koření - podívej se do slovníku pojmů na těchto stránkách

  • Simča Sládková | 19. 3. 2007 22:58

    Anonyme, čubrica je oblíbená lehce hořká a mírně palčivá sypká směs koření bulharské kuchyně. Skládá se hlavně z jemně drcené saturejky, pískavice a soli, dále obsahuje chili, libeček a celer. Používá se pro přípravu pomazánek, polévek, luštěninových pokrmů, mletých mas, zapékané zeleniny a masa (jako např. džuveč, musaka, kebab) a při rožnění. Spolu s mletou paprikou a solí tvoří tzv. "šarenu soľ" (v překladu "pestrá sůl")

  • Anonym | 19. 3. 2007 20:24

    Galo, díky, Váš komentář mě vyprovokoval k přečtení - vypadá to moc dobře. Čubrica je sterilovaná směs mixovaných rajčat a paprik s olejem?

  • gala | 19. 3. 2007 19:34

    ia sam bulharka. čuški sas sirene delam každi tiden na moi mažel. tak že lidi to e super idlo. skuste sami a uvidite yak e hutno a rihlo

  • Anonym | 6. 10. 2006 06:25

    Čubrice se dá koupit v pytlíčku stejně jako jiné koření a je moc dobrá.

  • Anonym | 5. 10. 2006 13:19

    Super žrádlo! Kdo nezkusí, nepochopí. Nejlépe ochutnat v Bulharsku s jejich paprikou a jejich balkánem. Já se papričky zrovna pokouším zapéct v troubě :o))

  • Veronika Matoušková | 1. 10. 2006 20:22

    Tak teď se tu culím jak sluníčko, čušky bjurek jsem si užila na dovolené letos v Sozopolu (znala jsem je už z dřív, když jsem byla v Bulharsku,) takže teď si můžu připomenout svatební cestu aspoň takhle :-) Hele lidi a nemáte někdo recept na "syreně po šopsky?" To tam zase miloval Honza (manžel) :-)

  • Simča Sládková | 27. 9. 2006 12:00

    Airan - já to taky nedělala moooc dlouho. ale minulý týden byl manžel na tržišti pro papriky a (cituji): "... ten prodavač už chtěl odjet, tak mi řekl, že mi je dá o třetinu levněji, když vezmu celý zbytek" a dovlekl 14 kilo krásných červených masitých paprik.... Už jsem nevěděla co s nimi, takže jednou byly plněné masem a v neděli s balkánem... Jo - inspirace bulharskou kuchyní se u mne nezapře, mám to v krvi :-). Jitko P. - ochucení čubricí je na místě, nepsala jsem ji nevěda, zda ji mají místní kuchařinky k dispozici.Jano - variantu s rajčaty neznám - to jako že vnitřek vyložíš plátky rajčat? A pak tam nandáš to syrene s vejci? Hmmmm, zkusíme :-)

  • Jana | 25. 9. 2006 21:19

    Je to báječné jídlo.Nám bylo podáváno i tak, že do papriky bylo po obvodu vložené na kolečka nakrájené rajče.Potom teprve sýr s vajíčkem.

  • Jitka P. | 25. 9. 2006 20:11

    Tak na tohle jídlo se každý rok těším do Bulharska, v Primorsku je dělají smažené v těstíčku - čušky bjurek se to jmenuje. Do náplně dávají ještě trochu čubrici nebo "šarenou sol". Už aby bylo příští léto...

  • Tereza Jarčušková | 25. 9. 2006 14:19

    Ďakujem , vyskúšam.

  • Airan | 25. 9. 2006 14:04

    Terezko, tak jak to popsala Simona je to lepsi, ta vejce tam pridava na chut, doporucuji vyzkouset, ja to mam moc rada. Trochu pocitej s tim, ze budou papriky prskat pri smazeni, nekdo proto je obaluje v hl.mouce:-)

  • Tereza Jarčušková | 25. 9. 2006 13:51

    Airan, poraď, niekde som čítala takto plnené papriky, ale dovnútra sa vkladali hranolky syra. Je to rovnaké ako toto alebo to bude chutiť inak ? Ešte som to neskúšala.

  • Airan | 25. 9. 2006 13:46

    Simco, tak tohle jsem nedelala ani nepamatuji, diky, ze jsi mi je pripomnela:-) Je to prima basta!

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Zdravě i chutně Z mléka / sýra Zelenina Oběd Vegetariáni Maďarsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Balkánský sýr Paprika Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Podmáslový chléb - moc dobrý

Podmáslový chléb - moc dobrý

Buchty kynuté

Buchty kynuté

Bounty řezy

Bounty řezy

Vývar s rýžovými knedlíčky

Vývar s rýžovými knedlíčky

Nivová pomazánka s mascarpone

Nivová pomazánka s mascarpone

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

Báječný hruškový (jablečný) koláč s…

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Mřížkové koláčky

Mřížkové koláčky

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

52
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
40
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
27
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Janek Ledecký slaví 63: Postava jako ve 20!

Janek Ledecký slaví 63: Postava jako ve 20!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Další doporučené recepty:

Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka
Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Bulharské řezy
Bulharské řezy
Bulharský salát
Bulharský salát
Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
  • Recepty.cz
  • Bulharské papriky s Balkánem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact