• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Napište svůj komentář k receptu

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks květák
    • 3
      ks mrkev
    • 3
      ks cibule malá , prům.asi 3 cm
    • 4
      ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
    • 3
      ks paprika
    • 4
      ks kozí rohy
    • 5
      ks feferonka
    • 1
      ks kořen petržele
    • 1
      ks celer bulva
    • 3
      stroužek česnek
    • 40
      g sůl
    • 1
      l voda

Postup přípravy receptu

1
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3 cm kousky, celer na 1 cm plátky a ty na 2 - 3 cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2 nebo 5-ti litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistime dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (perky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhně proces mléčného kvašení (podle teptoty v místnosti tak 5 -6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo, či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolejeme solný roztok tak až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.
2
Poznámka: V některých bytech je trochu problém najít místo, kde trošije "dozraje" a nezkazí se. Mělo by tam být temno, chladno a stabilní teplota. Poprvé doporučuji vyzkoušet jednu menší sklenici. Pokud se vše povede, je možné ji nadělat do zásoby, zelenina takto upravaná vydrží celou zimu. Načnutou sklenici si dáváme raději do lednice. Správná trošije je křupavá, mírně slaná zelenina, servírujeme ji buď jako doplněk k jídlu (místo salátu), nebo na obložení studených mís.
3
Výborná je jako "podklad" při popíjení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maria | 14. 11. 2016 17:56

    Tato zelenina se jmenuje TURŠIJA

  • Lucie | 18. 4. 2016 14:32

    Já jsem to naložila na zkoušku 1,5 sklenici(různou kořenovou zeleninu + zelí), nechala v kuchyni na lince a na druhý/třetí den to už bylo mňam...a teď to jím a asi mi to dlouho nevydrží..dnes toho udělám více do 5l :) Děkuji

  • Jarmila | 23. 11. 2015 22:35

    Tahle zelenina je výborná, jen bych těla vědět, kde kupujete ta dřevěná preka. Maminka je používala, ale nikde je nemohu sehnat. Jestli někdo víte, dejte mi vědět na j.hokrova@seznam.cz. Děkuji.

  • Hanča | 30. 9. 2015 11:09

    Děláme to léta,trochu jednodušeji: vodu nepřevařuji,musí to být kupovaná neperlivá v petce,nikoli z kohoutku! Sklenice uzavřeme hned umělohmotnými víčky,dáme na plech (kvůli vytečení šťávy) do sklepa - tzn. tma a chlad.Vůbec nemusíme kontrolovat celých šest týdnů,kdy zelenina "zraje". Je to úžasná mňamka hlavně po silvestrovské (i jiných bujarých) noci ;-)

  • Blagica | 24. 10. 2012 15:41

    Zdravim, jen bych chtěla poopravit název, není to TROŠIJE ale TURŠIJA...

  • Simča S.
    Simča S. | 7. 10. 2011 19:03

    Budu monotónní, ale opět si dovoluji připomenout tento recept, neboť je právě aktuální....

  • Simča S.
    Simča S. | 20. 10. 2010 00:14

    Neodpustím si opět nepřipomenout tento recept... právě jsme nakládali, je nejvyšší čas....

  • ladislava staffenová | 6. 10. 2009 10:34

    Tuhle zeleninku takto nakládám, jen čeaneku dávám na 3 litry 3 stroužky a i když bydlím v paneláku, kde je poměrně teplo (jihozápad), tak mi vydrží.A Simča má pravdu, nemá chybu.-))

  • Simča Sládková | 6. 10. 2009 09:47

    Jen lehce připomínám tento recept - právě teď je vhodná doba na nakládání!!!! Máme naloženo 15 sklenic, poslala jsem i foto, tak bude tento recept snad i v "náhodných receptech" a bude se připomínat :-).

  • Simča Sládková | 5. 9. 2008 16:25

    Zdeni, klidně vydrž, ono je to ovlivněno tím počasím. Jinak pokud budeš chtít tu zeleninu na uložení na zimu, tak počkej a nakládej to až z podzimního květáku, ten letní tolik nevydrží.... Ten podzimní je i za rok pěkně křupavý....

  • Zdena z JM | 5. 9. 2008 13:04

    Prosím autorku o radu: naložila jsme 2.várku zeleniny. Už je to 8.den a voda je stále zakalená. U první várky to trvalo přesně 6 dní, než se vyčistila. Mám strach, aby se nezkazila. Může to být tím, že je v místnosti o nějaký stupeň chladněji, než u první várky?Díky za odpověď.

  • Zdena z JM | 25. 8. 2008 07:03

    Tak ze dvou 1,5 l sklenic stačila dozrát jen jedna. První sklenice se snědla už během dvou týdnů "dozrávání". Je to opravdu výborné. Dávám 1 a nakládám dalších zhruba 10 sklenic. Simčo, díky za recept.

  • Zdena z JM | 6. 8. 2008 06:55

    Simčo, tak zelenina je naložená. Krásně to vypadá, tak doufám, že to bude i dobře chutnat. Pokud se podaří, tak by to mohla být taková nízkokalorická pochoutka na zimu.

  • Simča Sládková | 5. 8. 2008 13:29

    Zdeni, zkus to a uvidíš... moji rodiče mi líčili, že než se odstěhovali od prarodičů, tak tam zkoušeli spíž, sklep, koupelnu a nevím co ještě... Nakonec v předsíni byla půdička a tam se zadařilo :-). Teď bydlí v domku, kvašení nechávají v kuchyni a potom to odnesou do sklepa a tam to vydrží do dalšího jara či léta.... Každá návštěva se na to u našich vrhá a žebrá recept :-)

  • Zdena z JM | 5. 8. 2008 07:08

    Zajímavý recept, asi vyzkouším. Tak jak radí autorka, asi nejdříve do dvoulitrové lahve.Dnes jdu na to a tak za 3 týdny dám vědět. Teď je na to ta nejvhodnější doba.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Bulharsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Feferonka Kořen petržele Kozí rohy Květák Mrkev Paprika Rajčata Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlá hrachová polévka

Rychlá hrachová polévka

Bramborové šišky na slano

Bramborové šišky na slano

Lahodné profiteroles

Lahodné profiteroles

Plněné knedle ve vajíčku

Plněné knedle ve vajíčku

Suši s rybou a zeleninou

Suši s rybou a zeleninou

Makové (ořechové) muffiny

Makové (ořechové) muffiny

Vepřová omáčka s žampiony

Vepřová omáčka s žampiony

Nepečené Cake Pops

Nepečené Cake Pops

Dušená kapusta se slaninou

Dušená kapusta se slaninou

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

74
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
68
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
57
Pohankové zeleninové placky
Pohankové zeleninové…
54
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
52
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální do horkého počasí. Tyto připravíte do 30 minut!
Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální…
Co uvařit hladovým dětem o prázdninách? 10 osvědčených receptů, které vytrhnou trn z paty zoufalým maminkám i babičkám
Co uvařit hladovým dětem o prázdninách? 10…
AHA.cz Momenty z Bezosovy svatby století: Usměvavá nevěsta, otrávené služebné

Momenty z Bezosovy svatby století: Usměvavá nevěsta, otrávené služebné

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Léto bez puchýřů? Pořiďte si tyto chytré pomocníky podle rad stylistky!

Léto bez puchýřů? Pořiďte si tyto chytré pomocníky podle rad stylistky!

Ženy.cz Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Blesk.cz Zuzana Belohorcová: Kila jdou dolů! ...i bez Ozempicu

Zuzana Belohorcová: Kila jdou dolů! ...i bez Ozempicu

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Další doporučené recepty:

Bulharská musaka -Olga
Bulharská musaka -Olga
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské řezy
Bulharské řezy
Bulharský salát
Bulharský salát
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact