Tato zelenina se jmenuje TURŠIJA
Já jsem to naložila na zkoušku 1,5 sklenici(různou kořenovou zeleninu + zelí), nechala v kuchyni na lince a na druhý/třetí den to už bylo mňam...a teď to jím a asi mi to dlouho nevydrží..dnes toho udělám více do 5l :) Děkuji
Tahle zelenina je výborná, jen bych těla vědět, kde kupujete ta dřevěná preka. Maminka je používala, ale nikde je nemohu sehnat. Jestli někdo víte, dejte mi vědět na j.hokrova@seznam.cz. Děkuji.
Děláme to léta,trochu jednodušeji: vodu nepřevařuji,musí to být kupovaná neperlivá v petce,nikoli z kohoutku! Sklenice uzavřeme hned umělohmotnými víčky,dáme na plech (kvůli vytečení šťávy) do sklepa - tzn. tma a chlad.Vůbec nemusíme kontrolovat celých šest týdnů,kdy zelenina "zraje". Je to úžasná mňamka hlavně po silvestrovské (i jiných bujarých) noci ;-)
Zdravim, jen bych chtěla poopravit název, není to TROŠIJE ale TURŠIJA...
Budu monotónní, ale opět si dovoluji připomenout tento recept, neboť je právě aktuální....
Neodpustím si opět nepřipomenout tento recept... právě jsme nakládali, je nejvyšší čas....
Tuhle zeleninku takto nakládám, jen čeaneku dávám na 3 litry 3 stroužky a i když bydlím v paneláku, kde je poměrně teplo (jihozápad), tak mi vydrží.A Simča má pravdu, nemá chybu.-))
Jen lehce připomínám tento recept - právě teď je vhodná doba na nakládání!!!! Máme naloženo 15 sklenic, poslala jsem i foto, tak bude tento recept snad i v "náhodných receptech" a bude se připomínat :-).
Zdeni, klidně vydrž, ono je to ovlivněno tím počasím. Jinak pokud budeš chtít tu zeleninu na uložení na zimu, tak počkej a nakládej to až z podzimního květáku, ten letní tolik nevydrží.... Ten podzimní je i za rok pěkně křupavý....
Prosím autorku o radu: naložila jsme 2.várku zeleniny. Už je to 8.den a voda je stále zakalená. U první várky to trvalo přesně 6 dní, než se vyčistila. Mám strach, aby se nezkazila. Může to být tím, že je v místnosti o nějaký stupeň chladněji, než u první várky?Díky za odpověď.
Tak ze dvou 1,5 l sklenic stačila dozrát jen jedna. První sklenice se snědla už během dvou týdnů "dozrávání". Je to opravdu výborné. Dávám 1 a nakládám dalších zhruba 10 sklenic. Simčo, díky za recept.
Simčo, tak zelenina je naložená. Krásně to vypadá, tak doufám, že to bude i dobře chutnat. Pokud se podaří, tak by to mohla být taková nízkokalorická pochoutka na zimu.
Zdeni, zkus to a uvidíš... moji rodiče mi líčili, že než se odstěhovali od prarodičů, tak tam zkoušeli spíž, sklep, koupelnu a nevím co ještě... Nakonec v předsíni byla půdička a tam se zadařilo :-). Teď bydlí v domku, kvašení nechávají v kuchyni a potom to odnesou do sklepa a tam to vydrží do dalšího jara či léta.... Každá návštěva se na to u našich vrhá a žebrá recept :-)
Zajímavý recept, asi vyzkouším. Tak jak radí autorka, asi nejdříve do dvoulitrové lahve.Dnes jdu na to a tak za 3 týdny dám vědět. Teď je na to ta nejvhodnější doba.