g
rybí maso
-z tresky,mořského úhoře... (různé druhy)
200
g
krevety
-vyloupané
200
g
mušle
-slávky,vyloupané
2
ks
rybí hlavy
3
ks
rajčata oloupaná
3
ks
šalotka
1
ks
cibule
2
dl
bílé víno
3
lžíce
rajský protlak
2
lžíce
olivový olej
4
stroužek
česnek
1
lžíce
petrželka
1
ks
bobkový list
1
lžička
bazalka
-sušená
1
lžička
mletá sladká paprika
1
špetka
šafrán
-mletý
pomerančová kůra
-kousek
sůl
Postup přípravy receptu
1
Do hrnce vložíme cibuli, 2 stroužky česneku, bobkový list a rybí hlavy, přilijeme víno, necelý 3/4 litr vody a vaříme cca 30 minut. Pak vývar scedíme. Na oleji zesklovatíme drobně pokrájené šalotky a zbylý česnek, přidáme papriku, bazalku, šafrán, nakrájená rajčata, protlak, petželku a pomerančovou kůru, osolíme a vše chvilku podusíme. Přilijeme rybí vývar a za občasného míchání povaříme 10 minut. Pak přidáme nakrájené rybí maso, povaříme pod pokličkou 5 minut, přidáme slávky a krevety a povaříme ještě 4 minuty. Na závěr vyjmeme pomerančovou kůru, přidáme maso z rybích hlav a dle potřeby dosolíme.
2
* Bujabéza je velmi vydatná, zdravá a hustá polévka. Podávat jí můžeme s opečenými tousty, bagetkou...