tvarohová náplň
- oslazený tvaroh cukrem, smíchaný se lžící vanilkového pudinku nebo vajíčka
Postup přípravy receptu
1
Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí, posypeme vanilkovým cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a mírně promícháme.
2
Až droždí vzejde a udělá kvásek, přidáme do mísy žloutky, rum, zbylé mléko a rozpuštěnou vlažnou Heru. Vypracujeme vláčné, hladké, nelepivé těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě kynout.
3
Poté těsto opět propracujeme, rozdělíme na zhruba dvacet stejně vekých kousků. Každý kus promneme, zploštíme, naplníme pokrájenými švestkami ochucenými skořicí a přidáme buď jen krupicový cukr nebo do každého přidáme lžičku makové či tvarohové náplně. Bochánky pevně uzavřeme a dáme na pomaštěný plech nebo pečící papír spojem dolů ještě krátce odpočinout (kynout). Těsně před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vajíčkem.
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme.
Bochánky jsou výborné. Přidávala jsem do nich po plné lžičce makové náplně a mizí jeden bochánek za druhým.
Martina Jedličková
|28. 1. 2016 10:21
Použila jsem švestky z kompotu a budáky byly taky ÚŽASNÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ <3
Magda
|21. 8. 2015 11:58
já bych snesla i sladší těsto, ale jinak výborné !
Lucie
|11. 8. 2014 07:48
Děkuji za recept,bochánky byly skvělé a s těstem se dobře dělalo.Určitě můžu doporučit.Mně nejvíc chutnaly s mákem a manželovi jen ty se švestkami.Tvarohové vyzkouším hned jak se koupí.