Tato česká klasika potěší všechny mlsné jazýčky. Buchty z kynutého těsta připravované na páře jsou plněné sladkými povidly a sypané mákem. Až se vám bude tato dobrota rozplývat na jazyku, možná si vzpomenete na prázdniny na chalupě nebo u babičky.
Z teplého mléka, droždí a cukru založte kvásek a nechte jej vzejít. Poté přisypte mouku a špetku soli a vypracujte hladké těsto. nechte ho na teplém místě přikryté utěrkou asi 30 minut.
Na pomoučněné ploše těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a rozkrájejte na čtverce o rozměrech přibližně 8 x 8 cm. Na každý čtverec dejte doprostřed lžičku povidel a zabalte kulatý knedlíček. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
3
Buchty vařte asi 10 minut na páře (na pařáčku na knedlíky nebo na látkovém ubrousku připevněném na hrnci tak, aby se nedotýkal hladiny vody).
4
Hotové buchty servírujte polité rozpuštěným máslem a posypané mákem a moučkovým cukrem.