Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo. Necháme krátce odstát, jen, aby se nám droždí rozpustilo. Vše řádně promícháme, je-li třeba, přidáme mléko, umícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
2
Z těsta pak děláme buchty, které naplníme šimlem, pevně uzavřeme a spojem klademe do pekáče s malou vrstvičkou oleje, necháme nakynout, před pečením potřeme olejem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Nebo těsto rozválíme na pomaštěný plech, potřeme šimlem, poklademe třeba i ovocem (švestky, jablka...) a zasypeme žmolenkou.
3
Pak také můžeme těsto rozdělit na dva díly, které vyválíme na dva obdélníky, potřeme šimlem, zavineme a upečeme záviny dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.
4
Šiml:
5
Do pánve nasypeme mák, přilijeme mléko, rum a za stálého míchání vaříme cca 5 minut. Během vaření makovou směs osladíme cukry a ochutíme dle vlastní chuti skořicí či citronovou kůrou a šťávou. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Pak necháme zchladnout, vmícháme tvaroh, případně dosladíme a můžeme plnit buchty nebo potírat koláč či záviny.