kg
polohrubá mouka
Nebo polovina hrubé a polovina hladké
hera
Půlka
olej
Půl skleničky
115
g
cukr
3
ks
vejce
2-3 ks
1
kostka
droždí
mléko
1/2 litru
citronová kůra
1
lžička
sůl
Povidlová náplň:
250
g
švestková povidla
cukr
Podle potřeby
2
lžíce
hnědý rum
citronová kůra
Marmeládová náplň:
marmeláda
Jakákoliv vaše oblíbená
Maková náplň:
300
g
mák
mléko
1/2 l
150
g
cukr
2
hrst
perník na strouhání
Nebo drcené piškoty
vanilka
Nebo alespoň vanilkový cukr
citronová kůra
skořice
1/2 lžíce
1
lžička
kakao
hřebíček
1/2 nastrouhaného
Tvarohová:
150
g
cukr
100-150 g
2
ks
žloutek
500
g
tvaroh
Je-li tvaroh suchý přidáme 2 lžíce mléka nebo smetany, je-li řídký, přidáme trochu krupice
sníh z bílku
Nebo dáme rovnou 2 vejce
ovoce
V létě i sezonní ovoce
Postup přípravy receptu
1
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na táč, ale méně než třeba na vánočku. Každá mouka také jinak pije tak je možné, že mouky bude víc nebo míň jak 1 kg. Zaděláme pevnější těsto, které necháme 1/2 půl hodiny kynout. Z již připraveného kynutého těsta vykrajujeme lžící z těsta kousky, které klademe na pomoučený vál a prsty roztlačíme a naplníme. Buchty dobře uzavřeme stisknutím okrajů. Klademe je na plech, vymazaným rozehřátým tukem spojenou částí dolů a mezi sebou je promažeme tukem.
2
Na plech je klademe volně, aby mohly nabývat. Necháme je ještě 15-20 minut kynout a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po chvíli teplotu truoby zmírníme. Pečeme je půl až třičtvrtě hodiny. Upečené je vyndáme z plechu, aby se odpařily, a pocukrujeme.
3
Z mého těsta se na vás bude smát 40 až 50 kousků.
4
//**Povidlová náplň:**// švestková povidla rozředíme horkou vodou. Podle potřeby osladíme, přidáme rum a nastrouhanou citronovou kůru. Kořeníme skořicí a hřebíčkem nebo novým kořením.
5
//**Maková náplň:**// mák jemně umeleme, vsypeme do vřelého mléka a vaříme. Když houstne, musíme jím často míchat, aby se nepřipálil. Ještě teplý osladíme cukrem (nebo medem) a přidáme strouhaný perník (nebo piškoty). Okořeníme citronovou kůrou nebo mletým kořením a můžeme přidat i rozinky.
6
//**Tvarohová náplň:**// tvaroh jemně utřeme, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku (nebo vanilkový cukr), rozinky (v létě vkládáme sezonní ovoce), podle chuti ustrouhanou hořkou mandli, špetku muškátového květu a nakonec sníh z bílků (pro usnadnění můžeme dávat rovnou celá vejce).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
verča
|30. 3. 2013 12:44
Každého názor, ale myslím si že do buchet patří prostě celá vejce ;-) Každá babička to tak dělá :) jestli je ale tohle něco moderního proč ne ....ale patří tam celé vejce
brezi
|17. 11. 2012 12:38
neskodilo by napsat ze z vajec se davaji jen zloutky.... :-|
Právě dopečeno....aaa.... POVEDLO SE!!! S receptem jsem spokojena a přesouvám ho na žebříčku na přední místa. Výborné a snadné :-D Rozhodně DOPORUČUJI !!!!!!!! ;-)
Naprostá klasika - pečeme tak jednou za 2 týdny na nedělní snídani....
Nikola Novakova
|21. 11. 2008 19:56
Tento recept jsem dostala od mamky,takze ho mam vyskousenej a vrele ho doporucuji.Buchty jsou krasne nadychane a vlacne proste jsou bozsky.Urcite ho vyskousej te!