Česká klasika, která potěší především milovníky sladkých jídel. Dozlatova opečené buchtičky zalité vanilkovým krémem se doslova rozplývají na jazyku. Ještě o něco lepší budou s malinami nebo jiným ovocem.
Smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem a vejcem. Nahoru rozdrobte droždí a vše zalijte vlažným mlékem a 100 g rozpuštěného másla. Vypracujte vláčné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, minimálně 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 160 °C, pekáč vymažte máslem. Z těsta vyválejte váleček o průměru 2 - 3 cm a odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z těch vyválejte kuličky, potřete je mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle a naskládejte do pekáče. Pečte je 20 - 25 minut dozlatova.
3
Mezitím připravte krém. Do hrnce vlijte mléko, přidejte polovinu cukru, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a škrob. Přiveďte k varu a za stálého míchání 5 minut povařte.
4
Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné misky, přidejte zbytek cukru a ve vodní lázni šlehejte, dokud se žloutky neprohřejí. Pak po částech přilévejte mléčnou směs a šlehejte do zhoustnutí. Nakonec do krému vmíchejte smetanu.