Pojďte si dnes zavzpomínat na dětství... A pokud nejste třeba zrovna fanoušci sladkých hlavních jídel, připravte si buchtičky jako dokonalý teplý dezert.
Nejprve začneme přípravou těsta na buchtičky - připravíme kvásek. Asi polovinu mléka lehce ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Zamícháme a necháme několik minut vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru. Dále přidáme vzešlý kvásek, zbylé mléko, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme těsto (práci si můžeme ulehčit tím, že použijeme robota - hnětací hák). Vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme a oddělujeme z něj malé kousky, ze kterých tvarujeme malé kuličky. Pekáč důkladně vymažeme máslem a nešetříme! Vyskládáme do něj buchtičky, které nakonec ještě potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů asi 25 minut, než zezlátnou. Hotové buchtičky přelijeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat lžíci rumu.
Dále připravíme vanilkovou omáčku. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do husté bělavé pěny. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme semínka.
V hrnci přivedeme k varu smetanu, do které jsme přidali vanilková zrníčka. Když se smetana vaří, přidáme za stálého míchání žloutkovou směs a pozvolna vaříme, dokud směs nezhoustne. Buchtičky servírujeme přelité vanilkovou omáčkou.