Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo s mlékem, můžeme přidat i dle chuti citronovou kůru nebo trochu rumu, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané remosky (průměr cca 22 - 25 cm). Pokud budeme péct v troubě, použijeme malý pekáček nebo dortovou formu.
2
Na těsto naskládáme kuličky z makové náplně nebo budeme lžičkou odebírat z náplně nočky, které dáme na těsto.
3
Remosku zaklopíme a zapneme. Pečeme cca 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Pokud budeme péct v troubě, dáme formu do předehřáté trouby na 170 stupňů.
4
Kdo má rád švestky, může mezi makové hrudky naskládat pokrájené švestky.
5
Makovou náplň připravíme klasicky podušením mletého máku s cukrem a mlékem dle potřeby. Přidat můžeme na dochucení i skořici, povidla nebo rum. Náplň používáme zchladlou.