ks
přesnídávka
nejlépe domácí, nebo jablečný (hruškový, švestkový) rozvar či pyré, cca 550 - 600 gramů
320
g
polohrubá mouka
dle hustoty přesnídávky či rozvarů, pyré... cca
1
lžička
jedlá soda
Dále dle chuti
5
lžíce
pikantní marmeláda
: meruňková, višňová, malinová... cca 4 -
strouhaný kokos
nebo ořechy
čokoládová poleva
například dle receptu: Jednoduchá vařená poleva
Postup přípravy receptu
1
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se sodou a vše dobře promícháme. Množství mouky nemusí přesně odpovídat, jelikož každá přesnídávka je jinak hustá, takže se budeme řídit hustotou těsta (středně husté, dá se nalít a rozetřít).
2
Těsto nalijeme do vymazaného a moukou či kokosem vysypaného vyššího plechu, rovnoměrně ho rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
3
Po upečení necháme buchtu částečně vychladnout a potřeme jí rozmíchanou marmeládou (přidat do ní můžeme i lžíci rumu), kterou pak posypeme kokosem nebo ořechy. Kdo nemusí marmeládu, může použít na polití polevu. Výborná je buchta i sama o sobě, je vláčná a nadýchaná a pečení trvá zhruba 20 minut.
4
Do těsta můžeme jako obměnu přidat například skořici nebo část těsta obarvit kakaem a udělat buchtu dvoubarevnou. Lze upéct i jako bábovku, ale dávku doporučuji o třetinu snížit, jelikož dost nabyde.
5
Pokud si doma děláme domácí přesnídávky, rozvary či pyré, určitě je to výhodnější než z kupované přesnídávky. Cenu kupovaných netuším, ale dovedu si ji představit...