Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a přidáme k vyšlehané směsi, dobře promícháme.
2
Zcela nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Těsto nalijeme do moukou (nebo strouhaným kokosem) vysypaného pekáče s vyšším okrajem, poklademe hustě ovocem (čerstvým nebo kompotovaným), můžeme zlehka posypat kokosem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca na 180 °C. Párátkem nebo špejlí průběžně zkoušíme, zda je bublanina již propečená. Upečenou ji můžeme zlehka posypat moučkovým cukrem.
3
Tip: nám nejvíce chutnala bublanina z čerstvého ananasu, který zbyl po vánoční ovocné výzdobě. Z ananasu jsem okrájela tvrdou slupku a jednoduše rozkrájela na kostky, které jsem rozprostřela na bublaninu. Bylo toho akorát a bublanina byla krásně vláčná a provoněná.
Upekla jsem bublaninu jako rychly moucnik. Protoze ziji v cizine tak bohuzel mame pouze hladkou mouku. Mela jsem strach ze testo bude tvrdsi, ale pomohla jsem si tim, ze jsem misto 4 vajec dala 6 a dokonce jsem zapomela na olej a bublanina vysla jeste hezci nez je na obrazku.. Tak nadhernou bublaninu jsem jeste nikdy neudelala.. Zda se, za vajicka delaji kouzla..a jeste k tomu domaci, ktere mame denne cerstve od nasich slepicek..
Poprve co jsem kdy pekla a jak je v nadpisu..tutove se povedla.Je skvela a i nemehlo jako ja ji zvladne :-D ...Tahle se mi z oblibenych urcite neztrati..Dekuji za uzasny receptik. <3
Vybrala jsem si jí jako první pokus v životě na bublaninu a musím říct, že naprosto super. Posílám foto. Dělala jsem jí s meruňkami z kompotu. Dobrou chuť všem! <3 <3 <3
Katka
|11. 3. 2014 13:25
Jako začínající kuchařka jsem se bála toho sněhu, ale nakonec jsem našla bezva rady - vyndat vejce s předstihem z ledničky, aby měly při přípravě pokojovou teplotu, opravdu velmi důkladně oddělit bílek od žloutku (mám k tomu takovou plastovou vychytávku, tak to šlo o to líp), přidat špetku soli a pak šlehat na plný výkon šlehače (v mém případě ručního). Povedl se náramně. Těsto se mi zdálo - před přidáním sněhu - velmi husté, tak jsem přidala ještě dvě lžíce vody, ale asi to nebylo nutné - po přidání sněhu je těsto krásně vláčné. Pekla jsem ve skleněné zapékací míse cca 25 x 25 cm, příště možná použiji něco nižšího, ale i tak se bublanina krásně povedla. Chutná trošku jako piškot - prostě mňamka. Použila jsem čerstvý ananas, stejně jako autorka. Všem tento recept doporučuji a děkuji za něj! :-) Příště zkusím i jiné ovoce.
Eliška
|22. 9. 2012 08:12
Výborná, rychlá a lehká. Dala jsem napůl žitnou a pšeničnou mouku, třtinový cukr. Bílky a žloutky pořádně rozšlehala a krásně mi v troubě vyběhla. Akorát mám větší pekáč, tak příště dám 1,5 dávky.
Dneska jsem vyzkoušela :-) Je velice dobrá, krásně lehká a chuťově báječná a hlavně rychlá! Určitě ji zařadím do svého pravidelného pečení :-)
nada
|3. 10. 2011 08:45
koukam na nejakej rychle upečenej kolač ,a našla sem tuten na bublaninu ,ale jelikož mi decka nemají radi v tom ovoce tak tam skusím dát nalamane kostky čokolady,ta se pak v tom cestíčku rospustí.Tak du nato
Jana
|13. 9. 2011 08:52
Dobrý den, já ji peču už asi dva nebo tři roky a nikdy se nestalo, že bych se nesetkala s velkýma pochvalama <:-). Vždy je nadýchaná, lehoučká, z jakéhokoliv ovoce - jak od pekařky profeionálky a tou rozhodně nejsem 8-) Jen dělám z dávky a půl na veliký plech a ještě nahoru dávám drobenku, krásně se do toho zapeče a je trochu dokřupava. Vozím na chaty, peču návštěvám, prostě supr recept, děkuji!!!!! ;-)
Petr
|29. 7. 2011 13:49
Mě je 15 a sem sám doma a nudim se, tak sem si řekl že něco upeču tak sem si vybral tohle a docela se to povedlo... Nahoru jsem dal borůvky :) Díky za recept !! :)
Katka
|13. 7. 2011 14:09
Teprve v kuchyni začínám (je mi 18), po mamce ráda experimentuju, tak sem si udelala z 300 g cukru, 350g mouky, bez oleje, dvojnásob vody a 3/4 prášku.. Pokladla sem špendlíkama a meruňkama a buchta je výborná!:) Bohatě stačilo 35 minut na 180°..=) Díky za skvělý recept, určitě sem nezkoušela naposled.. :) :-)
možná to tak není, ale nedala jste moc ovoce? to se mi někdy stane, že pak moc "nenabublá" a dívala jsem se na babiččiny recepty a u všech je v bublanině ne voda, ale mléko (asi s ním více reaguje ten prášek do pečiva) nebo alespoň mléko napůl s vodou a méně cukru. prášek do pečiva bych dala klidně celý a mléka i oleje je v receptech více. ale jak říkáte, dobrá je vždycky a snězená skoro na posezení:)
Prave jsem bublaninu dopekla, ale neni to co jsem cekala :-\ . Napred jsem mela testo dost huste, takze jsem pridavala vodu, aby to slo vubec umychat a vubec, nejak mi to bublaninu nepripomina. Je to proste takova obycejna piskotova buchta :-P
Moje babicka delavala vzdycky bublaninu a testo mela hodne ridke. Ve finale z neho byla nadychana, jemnoucka bublaninka :-) . Bohuzel recept nemam a tak stale hledam a zkousim a zatim nic.
Ale jako dobry, decka ani manzel si nestezuji, pul plechu uz je pryc ;-)
Balů
|11. 6. 2011 23:07
Naprosto luxusní, jednoduchý a moc chutný. :-) Dávám za 1
Markéta
|11. 6. 2011 23:03
Naprosto luxusní, jednoduchý a moc chutný. :-) Dávám za 1
Koláč byl naprosto vynikající. Protože jsem neměla kypřící prášek, musela jsem dát jedlou sodu. Těsto krásně nakynulo a bylo vláčné a jemné.
Jako ovoce jsem použila broskve, ale asi to nebyl nejšťastnější nápad, protože broskve spadly na dno.
Ale nkomu to nevadilo a půlka plechu zmizela mrknutím oka.
Dnes jsem pekla tuto bublaninu, dělala jsem ji do dortpvé formy s jablky a jahodamy, takže z toho byl takový americký koláč... :-) Těsto je chuťově výborné, lehoučké, trochu piškotové. Doporučuji.
BERGAMINOVA ZDENKA
|22. 11. 2010 11:05
Dobry den, mockrat vam dekuji za vyborny recept. pred chvilkou jsem dopekla, prave se s ni laduji ja i moje dcera a nemuzeme si ji vynachvalit. ja ji delala s visnemi. do testa jsem pridala trosku rumu. davam super, obrovskou 1.
Daniela Klečková
|27. 7. 2010 20:50
Super!Výborné!Dávám za jedna.Přidala jsem vodu z ananasu.Je to jemné,skvělé!
Daniela Klečková
|27. 7. 2010 20:48
Super!Výborné!Dávám za jedna.Přidala jsem vodu z ananasu.Je to jemné,skvělé!
Daniela Klečková
|27. 7. 2010 19:10
Hm,vypadá to dobře,zítra čekám vzácnou návštěvu,jdu na to.Pak napíšu komentář.
ledo ledo
|2. 2. 2010 11:52
Dnes jsem pekla tuto bublaninu s mraženým rybízem. Měla jsem menší vajíčka, tak jsem ubrala trochu mouky. Bubla se povedla, je krásně nadýchaná a za chvilku nebude. Určitě zopakuji.
Anna Doležalová
|17. 6. 2009 20:20
Dnes jsem ji upekla a je moc dobrá. Dívky to měly hustší asi proto, že daly malá vajíčka. Já je vážím a jedno mělo 69 g. /69x4/ a výsledek byl dobrý. Nemusela jsem nic přidávat. Dobře se rozlévala. Dělala jsem s třešněma. Dala jsem si práci i s tím, že jsem je vypeckovala. Doufám, že bude chutnat i tátovi, vezu to zítra do nemocnice. Zařazuji do oblíbených.
Lenka P.
|9. 6. 2009 13:31
Použila jsem tento recept na třešňovu bublaninu. Těsto (před vmícháním bílkového sněhu) bylo moc husté.Což vzbudilo mou nedůvěru k tomuto receptu. Musela jsem přidat víc vody a oleje (jak píše Denisa). Ale výledek byl vyborný. Lehká, nadýchaná bublanina. Jinak v troubě jsem ji pekla na 180st. cca 30-40min.
Kristyna Kadlecova
|25. 9. 2008 16:22
Prave jsem dopekla,vyborna,pekla jsem mix merunek a tresni a manzel / a to sladky moc nemusí/ nechtel dat ani navsteve ochutnat. Kokos nahoru i dolu. davam jedna.
Denisa
|6. 6. 2008 17:28
dneska jsem pekla... jen jsem přidala malou skleničku mléka - přišlo mi to docela husté a také o malinko více olejeale výsledek je vynikající - bublanina je nadýchaná a chutná! Pekla jsem s třešněmi :o)