Bryndzu smícháme s uvařenými prolisovanými brambory, vejcem, posolíme a přidáme drobně nasekaný kopr - asi lžíci. Z mouky, vejce, špetky soli a vody (dala jsem asi 1 dcl) na vále zpracujeme nudlové těsto, rozdělíme na polovinu. Polovinu aby úplně neoschlo, dáme pod misku.
2
Druhou polovinu vyválíme na vále, vykrájíme kolečka, doprostřed vložíme náplň, přeložíme napůl a vidličkou uzavřeme. Lépe se vám těsto spojí, pokud potřete okraje vodou. Rychlejší je práce s formičkou na pirohy. Hotové pirohy vkládáme do vařící osolené vody, zmírníme plamen.
3
Pirohy jsou hotové, když vyplavou nahoru. Klademe na talíř, polijeme na slanině osmaženou cibulkou a zakysanou smetanou - pokud je moc hustá, zřeďte sladkou smetanou či mlékem, jak radí paní Terezka Jarčušková. Povrch ještě můžete posypat trochou bryndzy, pokud zbyla, a pro oko trochou nasekaného kopru.