Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme polohrubou mouku (s hrubou moukou se mě zdají dosti tuhé) a sůl. Uděláme těsto, nesmí být ani tuhé, ani řídké a protlačíme ho přes síto na halušky do osolené vařící vody. Těsto je nutné vychytat, nesmí být moc řídké, ani husté. Ze začátku je dobré do vody hodit pár kousků těsta a nesmí se rozvařit, než vyplavou. Pokud se rozvaří, přidáme víc mouky. Těsto dáváme do vody postupně, ne všechno najednou. Jakmile halušky vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyjmeme je sítkem a dáme do větší mísy.
Na pánvičce necháme trochu vyškvařit nakrájený špek (ne anglickou slaninu!!! ). V misce smícháme brynzu s troškou sladké smetany a promícháme ji s haluškami.
3
Halušky rozdělíme na talíře a dozdobíme je vyškvařeným špekem. POZNÁMKA: Kdo nemá rád brynzu, může si na cibulce zpěnit kysané (čerstvé) zelí a podusit ho do změknutí. Pak ho stačí jen smíchat s haluškami a dozdobit špekem.