Z mouky, vajec a mléka vypracujeme velmi tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle. Uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme špek na kostičky a vyškvaříme. Hotové noky v míse promícháme s tukem a s brynzou. Necháme chvíli v troubě prohřát. Před podáváním je posypeme špekovými škvarky.
Tak jsem vyzkoušela a musím říct, že tam máte asi v receptu nějaký překlep v množství mouky. Když jsem udělala těsto podle Vašeho předpisu, těsto bylo hodně řídké, takže jsem přisypávala a přisypávala, nakonec jsem tedy nedělala tak tuhé těsto jak píšete a nechala řidší a zavařila. Ve finále to bylo dobré :-)
wis
|16. 10. 2013 14:24
to nejsou halusky ty jsou z brambor, mouky, soli...kdyz se nasekaji nozem do vody, tak se promasti maslem, zamicha se do toho bryndza se smetanou, a posype se to bohate vyskverenym spekem.... proste troji masteni musi byt...a brambory taky
Petr
|29. 1. 2013 21:03
Tohle opravdu nejsou halusky. Halusky jsou z bramboroveho testa - najemno nastrouhane brambory se smichaji s moukou a osoli. Vejce v teste nema co delat.
Dáša
|5. 1. 2013 11:33
Pravé slovenské bryndzové halušky jsou z brambor a mouky. Tohle jsou spíše špecle s bryndzou :-\
Tereza J.
|6. 10. 2012 21:08
Či poviem strapašky alebo halušky, je to to isté. V niektorých krajoch sa používa viac jeden ibde druhý pojem, ale je to to isté :-)
Pravdou ale je, že v mnohých restauracích na Slovensku uvádějí v jídelním lístku Strapačky jako ty se zelím a Halušky jako ty s bryndzou. :-)
...
|3. 10. 2012 08:54
Tereza J. 29.08.2007 | 19:00 | reagovat | závadný
Strapačky môžu byť s bryndzou, kapustou hlávkovou aj kyslou, tvarohom, aj so syrom, ale toto sú nokerle alebo noky ( niekde sa im hovorí tak inde onak ), ale strapačky to nie sú. Ako som už písala, strapačky sú zo surových strúhaných zemiakov. Strapačky = halušky
Máte pravdu, je to přesně tak, jak píšete. Opraveno, díky. :-)
irena
|1. 10. 2012 15:15
tento recept by se měl jmenovat Brynzové halušky, protože Strapačky jsou se zelím a slaninou a ne s brynzou :-! ;-)
Iwetca
|17. 3. 2011 11:54
Ale špek se nazařazuje do masa....
Vegeta
|16. 10. 2010 20:47
Další bezmasý pokrm se ŠPEKEM! Ten se totiž v Čechách běžně sází a pěstuje na zahrádce za domem.
Vanda
|6. 11. 2007 23:02
Spravne, strapacky vzdy zo zemiakov.
Tereza J.
|29. 8. 2007 19:00
Strapačky môžu byť s bryndzou, kapustou hlávkovou aj kyslou, tvarohom, aj so syrom, ale toto sú nokerle alebo noky ( niekde sa im hovorí tak inde onak ), ale strapačky to nie sú. Ako som už písala, strapačky sú zo surových strúhaných zemiakov. Strapačky = halušky
Anonym
|29. 8. 2007 16:40
a nejsou strapačky se zelím bez brynzy?
Tereza Jarčušková
|9. 11. 2005 07:40
Strapačky sa robia zo zemiakového cesta, nie z múky !