Halušky se luxusně povedly, jen úplně zešedly. Mají barvu jako má Fantomas... :-)) Napadá někoho proč??
A právě třeba já se úplně bez slaniny obejdu a co se špeku týče, ten se mi vyloženě hnusí. Nejsem vegetarián, ale asi je to tím že nešetřím bryndzou a pak je to už tak dost mastné :-) inu, každému podle jeho gusta. 8-)
:-D :-D :-D :-D
do halusiek sa dáva slanina ktorá sa spečie a bryndza sa zjemňuje zakysanou smetanou....
Pročetl jsem vase komentare' ale zapomeli jste na zakladni surovinu kvalitnich halusek a to je Kvalitni slanina' zadne uzene a podobnel
<a href=http://tuf-tite.com/box/#20316>tramadol online</a> tramadol for dogs cancer - if you overdose tramadol
dnes mam na ne strasnou chut. Jsem zvedava jak to dopadne. Maminka je Slovenka, takze ji nemuzu nikdy prekonat. Manzel je Ital, takze budu muset improvizovat a pouzit italsky ovci syr, jiny neni k dostani. Bude to domaci bryndza ala Isabela :-D
Nám to trvalo 2 hodiny :-)
Treba si dávať pozor aj na kvalitu bryndze. Bryndza nesmie byť pasterizovaná. Pasterizáciou sa ničia priaznivé mikroorganizmy, tzv. probiotiká. A bryndza musí byť vyrobená z ovčieho mlieka, nie z kravského. Avšak do bryndze sa častokrat pridáva kravské mlieko. Potom treba sledovať pomer ovčieho a kravského. Čím je tam viac ovčieho, tým ide o pravejšiu bryndzu. Vplyv bryndze na zdravie viď: http://www.probiofix.sk/klinicke-studie/klinicky-test-bryndza/ http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=4847
Dnes jsem dělala halušky prvně, právě podle tohoto receptu a jsou výborné :) Akorát, stejně jak už tu někdo psal, dělala jsem vše od oka. Halušky jsou lehké na přípravu a dobré :)
manzel je slovák...a porad,že by si dal halušky.tak vse nachystane,jde se na vec.SNAD TO ZVLADNU,A BUDOU JAKO OD MAMINKY ;-)
K hustotě těsta, resp. k poměru mouky a brambor: moje slovenská teta přidává do brambor mouku tak dlouho, dokud v těstě nezůstane stát vařečka :-) . Jakmile se vařečka zapíchnutá do těsta nekácí, má těsto správnou hustotu. Tak jsem se to naučila a tak se mi to zatím vždy osvědčilo ;-) .
:-D Chutná paní aneb tá bryndza :-P
Hlavně , aby si slováci brynzu nechali chránit EU. Všichni to jenom kopírují, nebo i šidí. Takové halušky se žinčicou waw i paní Čirina je vařila Havlovi : ) Štve mne, žinčica se nedá dnes sehnat, někdo to do čech doovážel, ale vzhledem k záruce zboží, přepravě, ceně to asi vzdal. Škoda češi jsou prožraní a na jídle moc nešetří.
Když pořebujete rychle, tak je to dobrý i z hotového bramborového těsta.
V Prahe je stánok s bryndzou aj pri východe z metra na Pankráci :)))
Halušky jsou nejlepší jídlo jaké jsem kdy jedl.
Všem, kteří chtějí koupit kvalitní brynzu v Praze... U nákupního centra na Chodově, přímo před vstupem do hypermarketu je malý stánek, kde paní prodává slovenskou brynzu váženou(i jiné sýry a žinčicu). Vždycky je chutná a čerstvá.
Kristýnka, množstvo múky záleží od zemiakov, niekedy obsahujú viacej vody, ale aj od múky, takže to nie je nikdy presné. To už musíš odhadnúť sama ako si písala.Hlavne nikdy nepreplachovať hotové halušky, strácajú tým na kvalite.
Tak jsem dneska poprvé dělala halušky, zkusila jsem to podle tohohle receptu ... musela jsem tam přidát trochu víc mouky, jinak jsou výborný! mňamka
pravou bryndzu slovenskou maji v kazdym lidlu .. 250g za 66 kč
Hezký den, já do těsta přidávám ještě 2 vařené brambory nastrouhané přes jemné struhadlo.Mouku používám polohrubou. Jak již zde někdo napsal, nikdy nic nevážím udělám to od oka. Tak jsem se to naučil od své matky.
Pravé liptovské halušky sa preplachovať NESMU, ba dobré je nechať tej vody , v ktorej sa varili a po zamiešaní s bryndzou ju prípadne troška doliať k haluškam aby to nebolo také tuhé.Radšej treba doliať tejtovody ako riediť bryndzu.Preplachovaní m strácajú halušky tú typickú chuť a samozrejme ochládnu.
A u nás v podkrkonoší se těmto knedlíkům říká chlupaté knedlíky,těsto se dělá přesně tak jak je v receptu,dá se na prkýnko a odkrajuje se nožem nebo lžící do vařící vody.Nejčastěji se uvařené smíchají s houbama a smaženou cibulkou
Štěpánka, musíte poterať obal slovenskej bryndze. Tá, ktorá sa robí tradičnou receptúrou, teda z nepasterizovaného mlieka, má označenie "pravá" alebo "tradičná" . Ak to tam nie je, tak je to bryndza vyrobená mliekarňami z pasterizovaného mlieka. A to už nie je ono, ani chuťove ani bilogicky.
Máte všichni pravdu, halušky s brynzou jsou velice dobré, poprvé jsem je jedla u jedné starší pani, která je dělala ,jako pravé slovenské. Používala výhradně brynzu ze Slovenska ale tady se dá velice těžko sehnat. Koupila jsem si jednu v Tescu ale nebylo to ono. Později jsem sehnala Valašskou, ta je lepší.
Bryndzové mám rada (od istého veku), ale moje najobľúbenejšie jedlo sú cibuľové strapačky - strapačky zmiešané s nadrobno nakrájanou, opečenou cibuľou. Ešte radšej ich mám zohrievané - pripečené a ten pripečený spodok!!!!Môžem aj trikrát denne - raňajky, obed, večera.
Výýýborné...na všechny způsoby..dávám za jedna a děkuji za recept!
Simčo, o takých haluškách, kde sa bryndza dáva do cesta, som nepočula. Možné to je, ale, čo s tým, to neviem. Na halušky sa robí cesto tak, ako je tu napísané. Potom sa robia buď s bryndzou, alebo tvarohom, alebo hlávkovou či kyslou kapustou, dobré sú aj so syrom. A samozrejme rozškvarená slaninka. Robia sa teda tak, ako je tu napísané. Tak ich dostanete aj na salašoch, v reštauráciách, keď si ich budete pýtať. Rozdiel je len v tej bryndzi, niekde tak ako je tu ( tak robíme vúčšinou doma), niedke zmiešajú bryndzu s trochou smotany a vylejú na halušky. Ale to je len vec zvyku.
Terezko, můj manžel se se mnou dohaduje, že "Brynzové halušky" jsou takové, kde se brynza nastrouhá do hmoty - do těsta na halušky. Já tvrdím, že se to nedělá, že se uvaří z br. těsta a s brynzou se pak smíchají - tak, jak je to v tomto receptu. Můžeš mi napsat, zda se dělá i taková vyrianta, že by brynza byla součástí těsta? Abych svému drahouškovi nekřivdila :o)))) ? Jinak zrovna dnes jsme k obědu dojídali halušky (se zelím a slaninou) a potvrzuji - halušky jsou mňamka v každé podobě :o)))
Nechal jsem je jeste 5 min. varit.nemam sitko,tak jsem to tam hazel s prkenka a byly trochu vetsi.potrebovaly trochu povarit.Musim rict ze z nivou jsou fakt perfekni.mel jsem uspech
Matěji, akonáhle halušky vyplávu hore, sú uvarené, treba ich scediť.
Tak zrovna je varim a prvni 2 halusky se mi rozpadly...Pridal jsem hladkou i polohrubou mouku 1:1 a uz se to zlepsilo.Uz si pekne plavou.zkousim tu nivu misto brynzy.tak jsem zvedav
Máte pravdu, p. Václav:))) Ten škraloup je najlepší, preto to môj otecko rád robieval ,( viď Tatínkovi trepanky) a my radi jedli. A halušky, či strapačky či trepanky ( je to stále to isté ) sú u nás bežné jedlo, bez ohľadu na to, s čím sú. Až tak bežné, že veľa ľudí nimi pohŕda. Bolo to voľakedy jedlo chudobných.
Halušky jsou supr mám je nejen jako jídlo, ale spíš jako pochoutku.Vinikající jsou s tvarohem a opečené na pánvi s vytvořeným škraloupem. O ten jsme se doma vždycky prali.
Keď sa do halušiek s bryndzou pridá kysaná pochuťková smotana a nasekaná čerstvá pažitka tak nie je nič lepšie. Doporučujem ale kupovať slovenskú bryndzu, ktorá sa v čechách dá dostať v podobe válčeku zabaleného do drevenej dýhy. Nedoporučujem kupovať bryndzu v plastovom kelímku atd. + Poriadne mastná prerastená domáca slaninka (nie anglická) MŇAM MŇAM
Paní Terezko, díky za radu, síto jsem sehnala, i na hustotu jsem přišla a včera jsem je dělala rodince k večeři, s anglickou a uzenou slaninkou na cibulce, bryndzu jsem nahradila nivou. Byla jsem pochválena:-)))))
taky bych moc nekoukal na gramaz, proste brambory najemno nastrouhat, rozhodne neslevat vodu co pusti, posolit a zacneme pridavat mouku, pouzivam polohrubou ( all purpose ) a az je testo jako ridke bahno, sup s tim pres sito do vrouci vody. Cim vice varite vody, tim lip, protoze se voda tak neochladi. scedime a hned tam prihodime bryndzu. Halusky nejsou noky, muzou se trochu lepit, v bryndze se to stejne ztrati. Rozhodne bych je neproplachoval, musi byt horke. A hned s tim na stul, kazdy si nabere.
Pani Anna, pretlačte halušky cez to strúhadlo, s väčšímí otvormi, nie úplne drobnými. Bežne takto sádžeme halušky. Neurobte riedke cesto, cesto musíte trochu pri sádzaní pritlačiť, to aby vedeli, že dobré halušky stoja trocha námahy :)))
nemůžu sehnat síto na halušky, dá se těsto protlačit přes normální očkové struhadlo?a mám mít konzistenci asi jako bramborový knedlík?nějak se mi nechce zadařit:-(((
Hospodyňko, neriaďte sa presne danou gramážou, každá múka je iná. Nikdy múku ani zemiaky nevážim, jednoducho nastrúhajte zemiaky, pridajte soľ a polohrubú múku toľko, aby ste dostali cesto, ktoré sa nerozteká a dá sa pretláčať cez dierky strúhadla alebo sita. Nesmie byť riedke, pri hádzaní halušiek ruku troška pritlačíte, skúste to ešte raz, podarí sa :)))
Ne, já je nemíchala hned, protože jsem protlačovala přes to síto a když jsem protlačila, už to byla jen ta nechutná hmota. Příště udělám pokus podle rady Zdeny z JM - dva kousky na zkoušku a hned se uvidí.
Ještě mě napadlo-nemichaly jste hned,jak halušky napadaly do vody?To se nesmí,nebo těsto rozmícháte a pak je z toho kaše.
Halušky se rozvaří,pokud je těsto řídké-tedy pokud dáte málo mouky.Je lepší vyzkoušet zavařit 2-3 halušky na zkoušku.Pokud se rozvaří,přidám mouku,pokud drží pohromadě,je mouky akorát.
Hospodyňko,mně se stalo totéž,vznikl nevzhledný slepenec.Příště raději sleju vodu z brambor nebo dám víc mouky.Dělala jsem halušky poprvé,tak nemám zkušenost,jak má být těsto husté.Druhá polovina brynzy čeká v lednici na další pokus,ale zatím jsem neměla odvahu.
Nevím, kde se stala chyba. Smíchala jsem strouhané syrové brambory a hladkou mouku v poměru 3/4 brambor a 1/4 mouky, protlačila přes to haluškové síto a - halušky vůbec nedržely pohromadě a v kastrolu se vařila taková bramborovo-moučná kaše. Bylo málo mouky?
Teri, myslela jsem si to, vzdy se mi zda ze po proplachovani vsechno ztraci na chuti :-)
Urobila si Airan dobre, netreba preplachovať, pretože sa potom lepšie na halušky "prilepí" bryndza.
Chudacku Aarone, nevzdychej zbytecne a pochlub se kolik krat jsi si tech halusek pridal...ja do 3 jeste pocitat umim:-))) Delala jsem je presne podle tohoto receptu a byli vyborne, akorat jsem je neproplahovala studenou vodu, zdalo se mi zbytecne:-)
Udělal jsem si je poprvé asi před měsícem a od té doby je vyrábím pořád.Šíleně mi toto nenáročné a přesto výborné jídlo zachutnalo.Dělávám ho téměř s čímkoliv.S brynzou,plísňovám sýrem,slaninou,uzeným,smetanou,zelíčkem,taveným sýrem a pořád nám to chutná a myslím,že najdeme ještě i jiné,skvostné varianty:o)
Ja z nastrúhaných zemiakov vodu nezlievam, škoda minerálov, ktoré by som vyliala. Halušky máte hotové pani Marie, keď vyplávu navrch. Vtedy ich sceďte, je to rýchlo.
Airan, tohle kdybych věděl před 30lety, tak ti koupím vagon bryndzy. Teď bych nemusel vzdychat "chudák já" ale "chudák bača" :-)))
Prosím, sléváte vodu z nastrouhaných brambor? A jak se halušky vaří, aby se nerozvářely? Naše chupaté knedlíky jsou asi obdoba halušek a je docela umění je uvařit.
Niekedy robievam halušky so syrokrémom poliate namiesto slaninky rozpraženým maslom - je to tiež výborné:-)
U nás doma sa halušky robia s bryndzou, poliate sladkou aj kyslou smotanou a ešte pridávam vypečené škvarky so slaniny,halušky nesmú byť suché je to doslova kalorická bomba "zdravé slovenské jedlo "ale každý kto ochutnal chválil.Kto nemá rád bryndzu odporúčam syrokrém alebo podobný mäkký syr v horúcich neprepláchnutých haluškách sa rýchlo rozpustí a opäť pridávam smotany a slaninku.Prajem všetkým milovníkom halušiek Dobrú chuť zo Slonenska .
Halušky sa robia s bryndzou, kyslou aj hlávkovou kapustou, tvarohom, ale výborné sú aj so syrom . Na Slovensku Bambino, v Čechách neviem, či ho dostať, ale je to syr v črievku , smotanový. A vždy s opraženou slaninkou : )))
Je pravda, že ať uděláte halušky z vájíčkem nebo bez něj, s jakoukoliv moukou jsou VYNIKAJÍCÍ a jestli někdo nemusí brynzu, udělejte je s kysanou smetanou - děti mi brynzu nejedly a se smetanou taky nemají chybu!!! Měla jsem taky maminku Slovenku a halušky miluji s čím-koliv i s hlávkovým zelím atd.
Tak tomuhle rikam pochoutka! Dokonce sy myslim, ze se mi povedli:-) Ja brinzu muzu, silene mi chutna. Kdybych ji okusila za mlada, tak mam ted za manzela baču:-)))
Výborné a nejlepší....halušky jsou moje!!!
V Americe je mozno nahradit brynzu syrem "feta". Je chutove brynze hodne podobny.
Do pravých liptovských halušiek sa nedáva vajce, oni sú to vlastne strapačky. Halušky sa robia z múky, vajca a vody alebo mlieka a používahú sa ako príloha k paprikášu napr. Tmavosť halušiek určite nespôsobuje hladká múka, tiež dávam hladkú aj polohrubú zhruba na polovicu a sú krásne biele. Zemiaky ale rozmixujem, ide to veľmi rýchlo, nestačia oxidovat a po zmiešaní s múkou cesto ostáva biele.
Mám recept od maminky, která je ze Slovenska a její halušky všichni milují. Také přidávám do těsta 2 vejce, místo hladké mouky, dávám hrubou mouku. Množství mouky se různí, záleží, jak jsou vodnaté brambory. Dává, se prostě tolik, aby šlo těsto protlačit přes sítko, ale aby to nešlo zase moc snadno. Rozhodně halušky neproplachuji, pouze je scedím. V prvé řadě přidám po scezení osmažený špek, zamíchám a teprve potom dávám brynzu. Jo, a rozhodně si pořiďte sítko na halušky, neumím si představit, jak to těsto krájím... :o)
Ja do testa jeste davam 2 vejce-mam ten recept ze stare slovenske kucharky po tchyni.
Este jeden tip pre ludi, ktori nemozu zohnat bryndzu, prip. bryndzu neradi - vyborne su s hrudkovym tvarohom, takto ich robievame doma este castejsie, nez s bryndzou a su vyyyborne :-)
Ten predchádzajúci anonym som ja, som na inom počítači a zabudla som sa prihlásiť : )))
Ak máte čerstvé mlieko, teda nie s 3-mesačnou trvanlivosťou, urobte si tvaroh sama. nechaje skysnúť , na 1 l kyslého prilejte 1/4 l sladkého mlieka a priveďte k varu. Keď začne hrudkovatieť, odstavte, zlejte do utierky, zaviažte a nechajte hrudku otiecť.
no veru niekto bryndzu nemusi ale ja ju milujem ! bohuzial tu v amerike nikto bryndzu ani "poriadny" tvaroh nepozna nieto este aby sa tu predaval !
Já taky brynzu nemusím,ale kupuju balkánský sýr a ten "rozkvedlám a rozňahňám" v zakysané smetaně .Asi je to té brynze nejpříbuznější...
Dievčatá, ten , kto vymyslel tie naše halušky, bol génius. Chutia so všetkým.
Můj přítel bryndzu moc nemusí a tak jsme si zvykli dělat halušky s rozkškvařenou slaninou a směsí nivy a tvrdého sýra, jsou mňam!!!
A výborné sú aj s tvarohom a slaninkou.
Místo brynzy je dobrá i Niva + kysaná smetana nebo Cottage, nebo horké posypat nahrubo nastrouhanou cihlou a přidat kys. smetanu.
pro paní Marii...se zelím jsou také skvělé..s kysaným i hlávkovým...a může se přidat i zbylé pečené maso...halušky jsou vynikající i jako příloha ke guláši, nebo umíchat s vajíčkem :-) dobrou chuť
Ahoj...k tomu čím nahradit bryndzu...moje mamka kdysi když bryndza nebyla k sehnání...dánala nivu a tavený sýr..taky dobré ;-)
Jo halušky se zelím jsou taky moc dobré.A taky halušky jenom s taveným sýrem. A taky my moc chutná polévka z vody v který vaříte halušky. Stačí když do té vody přidáte pepř, podravku, sůl, trochu brynzy a nebo taveného sýra. Je fakt moc dobrá. A jestli můžu poradit, když vaříte halušky přidejte do vody očištěné brambory, když se uvařej a dáte je jen tak k haluškám je to úžasné.a taky jsou dobré do té polévky
Vypadá to lákavě.Tyhle klasický jídla jsou stejně nejleší.Ráda bych muže překvapila touto pochoutkou.Nevím,ale jestli bryndzu seženu.Dá se něčím nahradit? A co halušky se zelím? Jsou také takhle dobré?
Výborné. Dělala jsem již 2x.
No to byla dobrotka... Zkoušel jsem to poprve... na veletrhu prodávali domáci brynzu. To je rozdíl...
Bryndza je bryndza, neproplachovat. mnam
Súhlasím s anonymom, bryndza je bryndza. : )))
Nazdárek! Kdepak, bryndza je bryndza!! Tady na Slovensku není problém sehnat i naprosto čerstvou, domácí....jedna z mála výhod života na Slovensku :) Ale halušky jsou dokonalost!
Ahojda, taky je neproplachuju, jenom mastím. Jsem ráda, že mají takový ohlas, je to fakt výborné jídlo, jen škoda, že se dobrá liptovská bryndza nedá moc sehnat, více méně jen ve vaničce ( mluvím o menších městech )Děda ji nahrazoval balkánským sýrem smíchaným s tvarohem a zakysanou smetanou. Taky to není nejhorší.
Bača liptovský má plnú pravdu, halušky sa nepreplachujú, len sa nechajú odkvapkať a ihneď sa mastia
Musím souhlasit, že tento recept je asi jeden z nejlepších. Děláme ho už mnoho let a vždy se po nich jen zapráší. Souhlasím s Peterem - propláchnout důkladně vodou. Když byl problém sehnat brynzu, nahrazovala jsem to strouhaným uzeným sýrem a kysanou smetanou(pro ty, co brynzu nemají rádi). Taky to bylo skvělé, ale "pravé brynzové" jsou nedostižné!!! Určitě to zkuste!
- Hladka muka nie je do halusiek dobra, lebo potom su tmave - nepekne. Vseobecne plati: cim hladsia muka, tym tmavsie halusky. Takze radsej pouzit tu polohrubu resp. hrubu muku.- struhadlo by malo byt tzv "trelko", teda ako poznamenal baca liptovky nizsie "typ-diry od hrebiku", lebo inac su v haluskach kusy zemiakov a to nie je dobre.- Ako sa pise v recepte, halusky je po uvareni dobre preplachnut v studenej vode, aby neboli mazlave. - Pred pridanim bryndze je dobre rozpustit v rajnicke (maly kastrulek) maslo a najskor halusky omastit nim. Je to stary trik, ktory pouziva moja starka, a vzdy sa vdaka tomu ideme o tie halusky doslova pobit. - Ak je bryndza velmi tuha, tak je dobre rozmiesat ju s kyslou smotanou.- K haluskam je najlepsia zakysanka, zial v Cechach som zatial nenasiel dost dobry ekvivalent. - prakticka rada na zaver: Riad (nadobi) z pripravy halusiek umyvajte studensou vodou ... ide to lepsie ako teplou :-)
Do pravých Liptovských halušiek sa nesmie dávať hladká múka. Len hrubá a polohrubá 1:1
a dobre je pridat si k tomu na tanier este kusok kyslej smotany...mnam :)
Připomínky: Bydlím na Liptově, takže od pramene. Struhadlo by mělo být typ-díry od hřebíku. Vařit ve velkém hrnci, 5 ti litrovém např. Při tavařování těsta-házení- je potřebné pomíchat, aby se nepřilepily na dno. Hotové halušky je lepší neproplachovat, po propláchnutí studenou vodou mají trochu jinou chuť. Část bryndzy je možné nahradit taveným sýrem. Slaninka je lepší s cibulkou. Na zapití je nejlepší nějaké acidofilní mléko.
No konecne recept na opravdove slovenske halusky.Mnam mnam.