Brusinky přebereme, opláchneme a necháme okapat. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky.
2
Uvedeme do varu sklenici vody s citronovou šťávou a vložíme do ní připravené ovoce. Povaříme asi 5 minut a scedíme.
3
Z cukru a 3/4 vody v níž se vařilo ovoce, připravíme sirup. Uvedeme jej do varu, vsypeme povařené ovoce a na mírném ohni vaříme, až ovoce zesklovatí (30 minut). Když brusinky klesnou ke dnu, odstraníme pěnu.
4
Sedm minut před koncem vaření vložíme hřebíčky, pomerančovou kůru (osmaženou v cukru) a promícháme.
5
Zavařenina je hotová pokud na chladném talířku rychle rosolovatí. Horkým ovocem plníme zavařovací sklenice, rychle zavíčkujeme, převrátíme dnem vzhůru a přikryjeme dekou, aby zavařenina rovnoměrně chladla.