Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).
2
Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.
3
Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou tak chuťově výrazné jako meruňky.
4
Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
5
Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.
6
Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky...
Děkujeme za perfektní recept a nenechme se rozhodit chorou borůvkou :D
Edita Kabátová
|28. 2. 2017 12:27
Tento recept můžu všem kdo mají nadbytky meruněk jen a jen doporučit.Děláme jej každým rokem,a to několik litrů,aby vydržel co nejdéle,nejlépe do dalších meruněk.Používáme ho jak k pití tak i do ledových tříští nebo vodových ale i smetanových a tvarohových zmrzlin.Je perfektní.
Lešková
|20. 7. 2016 21:21
Ze šťávy ze sirupu se u nás rázem stal prudce návykový nápoj. Navíc jsem zjískala do svých receptů další návod na spotřebování přezrálých plodů. Marmelády a dření už mám dostatek a je mi líto jich nechat ležet pod stromy.
Diana
|13. 7. 2016 12:49
Skvely recept!
borůvka
|11. 7. 2016 18:39
já vím,že smoothie je smoothie a sirup je sirup !! nesnesu aby mně někdo poučoval a vychovával !!NEJSEM PĚTILETÁ !!
pozn. Napsala jsem,že do dvou kil zralého ovoce bych jedno kilo cukru nedala!!
a to,že místo toho abych udělala z ovoce sirup a s cukrem tak si raději udělám
smoothie z čerstvého ovoce a bez cukru !!
A NIKDY JSEM NENAPSALA NIC O TOM,ŽE SIRUP JE TO SAMÉ CO SMOOTHIE !!!Vy si klidně svoje dítko učte na ačkoliv dobré,ale nezdravé a sladké!!podle mně
ovšem PŘESLAZENÉ sirupy !!a nezdravé!!proto ! já toto nikdy neudělám!! a budu
pořád dělat vše jenom z čerstvého ovoce !! a bez cukru,pokud možno !! atd...
A pro příště MNĚ NIKDY NESROVNÁVEJTE SE SVÝM PĚTILETÝM DÍTĚTEM !!!
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
Sirup je skvělý a sodastream teď opravdu nezahálí. Dávám velkou jedničku! Chutná plně po ovoci, je bez umělotin, náhradních sladidel, náhražek chuti a barev! Borůvko, smoothie a sirup není to samé, to ví už i můj pětiletý syn, který mi s vařením sirupu pomáhal. Sirup je koncentrát, který nám vydrží delší dobu a smothie se dělá na okamžitou konzumaci. Taky ho ráda a často dělám.
borůvka
|8. 7. 2016 14:22
Já bych do dvou kilo uzrálého ovoce nikdy nebyla ochotná dát celé jedno kilo cukru !! protože doma dělám smoothie ze stejného ovoce, ale jen bez cukru !! a sladké je to dost !! ale pokud je ovoce kyselejší, tak přidám trochu kokosového cukru !! =-O =-O =-O