Brokolici (květák) rozebranou na růžičky krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a zchladnout. Košťál nastrouháme společně se sýrem (postačí na hrubo) do mísy, přidáme pokrájené růžičky, vejce, jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou šunku nebo slaninu, opepříme a dle slanosti sýru a uzeniny i osolíme.
Vše řádně promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou, kterou jsme si připravily z ne zcela tvrdých rohlíků. Hmota by měla být tvárná, ne příliš tuhá.
3
V mokrých rukách tvarujeme šištičky nebo kuličky, které obalíme v čerstvé strouhance a smažíme ze všech stan v rozpáleném oleji dozlatova.
4
Podáváme s bramborovou přílohou nebo samostatně s tatarkou nebo dipy, zeleninovými saláty dle chuti...