g
celer
hrubě nastrouhaný, může být v kombinaci s petrželí, cca
80
g
máslo
cca
50
g
hladká mouka
cca
5
stroužek
česnek
dle chuti, cca
15
g
sušené houby
zhruba jednu hrst, cca
2
l
vývar
dle požadované hustoty polévky, cca
sůl
pepř mletý
celerová nať
nebo petrželová... dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Na rozpuštěném másle si za občasného promíchání osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu, ke které po osmažení přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek (klidně i celou menší paličku, vařením se chuť vytrácí) a v dlaních trochu rozemnuté sušené houby.
2
Vše pak zaprášíme hladkou moukou, dále krátce smažíme za stálého míchání. Za stálého míchání přilijeme vývar, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do změknutí brambor.
3
Během vaření si rozebereme brokolici na malé růžičky. Košťál můžeme oloupat, pokrájet a přihodit do polévky vařit s bramborami. Brokolici přidáme do hrnce a vaříme do změknutí - nerozvařit!
4
Ke konci vaření přidáme zelenou nať dle chuti (celer, petržel, libeček...) a dle chuti také případně ještě dochutíme solí, pepřem nebo česnekem.