Vařené brambory nastrouháme nebo rozšťoucháme a dáme do mísy, kde je dochutíme dle chuti solí, kořením nebo bylinkami, přidáme vajíčka, drobně pokrájenou uzeninu nebo nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Kořenit se nebojíme a i uzeninu můžeme dát výraznější. Přisypeme mouku dle potřeby, abychom vytvořili vláčné těsto, do kterého budeme balit růžičky květáku či brokolice tak, že z těsta uplácáme v dlaních placičku, do které je pevně zabalíme.
Pokud budeme koule smažit, tak květák nebo brokolici krátce předvaříme a necháme dobře okapat. Smažíme ve fritéze nebo vyšší vrstvě roztopeného oleje na pánvi dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Pokud koule budeme péct, zeleninu předvařit nemusíme a tak koule naskládáme na plech nebo do pekáče vyložené pečícím papírem, pokapeme olejem nebo rozpuštěným máslem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova.
4
Podáváme se zeleninovým salátem, tatarkou či kořeněnými dipy dle chuti. Pokud zbudou, dají se jíst i zastudena. Použít je tak můžeme i jako dopolední svačinu do školy nebo práce.