Doma pečené voňavé briošky z mouky, brambor, másla, mléka, vajec a droždí, jsou jednoduché na přípravu a chutnají skvěle. Hodí se nejen na domácí hot dogy, naplnit je můžete v podstatě čímkoliv, servírovat je jako přílohové pečivo nebo si je dát třeba s máslem a marmeládou.
balíček
sušené droždí
nebo 1 kostka čerstvého (21 g)
80
g
máslo
+ na vymazání formy + na plnění
200
ml
mléko
100
g
vařené brambory
rozmačkané, varný typ B
2
ks
vejce
1 do těsta + 1 na potření
olej
na vymazání mísy
Postup přípravy receptu
1
Mouku nasypte do mísy, promíchejte s cukrem, solí a sušeným nebo rozdrobeným droždím. V kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko, směs by měla mít teplotu těla. Vlijte ji k mouce, přidejte brambory a vejce. Pomocí háku v robotu nebo vařečkou vypracujte vláčné, hladké a nelepivé těsto. Použijte nižší rychlost a pracujte asi 6 minut. Těsto vyklopte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou kynout minimálně hodinu.
Nyní rozdělte těsto asi na 10 až 12 ks (po 80 g). Každý kousek roztáhněte na obdélníkovou placku a zarolujte jako rohlík dlouhý asi 12 cm. Briošky naskládejte těsně vedle sebe do dobře vymazaného úzkého pekáčku nebo formy na chlebíček, pomažte je i ve spojení.
3
Briošky nechte kynout dalších 40 minut. Troubu předehřejte na 200 °C. Briošky pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut. Poté je vyklopte a nechte vychladnout. Jednotlivé kousky opatrně rozdělte nebo odkrojte vroubkovaným nožem. Než budete briošky plnit, na povrchu je prokrojte, boky zlehka potřete máslem a z obou stran ogrilujte.