Roláda z brioškového těsta v sobě ukrývá náplň z mletého masa, slaniny, hrášku, sušených rajčat, bazalky a sýra. Můžete si ji dát k večeři nebo klidně i ke svačině - v každém případě si na ní pochutnáte.
Nejprve zpracujte těsto. Droždí, cukr, sůl a mouku promíchejte v míse. Přilijte mléko s rozšlehanými vejci a vypracujte hladké pružné těsto. Zhruba 8 minut hněťte v kuchyňském robotu s hákem nebo pečlivě prohněťte vařečkou. Máslo nakrájejte na kostičky a postupně je zapracujte do těsta. Až bude měkké a hladké, přendejte je do mísy vytřené olejem, překryjte a nechte na teple 1 hodinu nakynout.
2
Připravte náplň. Pánev zastříkněte olejem a zahřejte ho, nesmí se z něj kouřit (teplota kolem 185 °C). Přidejte šalotky pokrájené na osminky a 5 minut je restujte. Přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a po asi 2 minutách i maso. Restujte za promíchávání vařečkou, až bude maso sypké a zlatavé, asi 10 minut. Nyní k masu vmíchejte hrášek, pokrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, strouhanku a nahrubo nastrouhaný sýr. Podle chuti osolte a opepřete.
Nakynuté těsto ještě lehce prohněťte rukama a vyválejte z něj na lehce pomoučněné ploše čtverec silný přibližně 1 cm o stranách dlouhých asi 35 cm. Těsto opatrně přemístěte na arch pečicího papíru a na jednu třetinu podélně navršte náplň. Pomocí papíru překlopte přes náplň zbytek těsta a okraje k sobě dobře přitiskněte.
4
Roládu přeneste i s papírem na plech a celou ji potřete rozšlehaným vejcem. Na 40 minut ji uložte v ledničce a upečte v troubě předehřáté na 170 °C, asi 40 minut. Během pečení roládu potírejte zbylým vejcem.