g
mleté maso
netučné, například z plece nebo v kombinaci s mletým hovězím
250
g
čerstvé žampiony
nebo lesní houby, hlíva...
160
g
pórek
(může být i cibule)
olej
5
stroužek
česnek
cca 4 -
posekané bylinky
nebo sušené, dle chuti: tymián, rozmarýn, libeček, majoránka...
sůl
pepř mletý
200
ml
smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
1
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám rozpadne na "drobenku". Maso dostatečně osolíme, opepříme, přisypeme pokrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky dle chuti. Dále za občasného promíchání smažíme do změknutí žampionů, pak odstavíme.
2
Na dno pekáčku si vyskládáme zhruba 700 gramů brambor pokrájených na plátky. Na brambory rozprostřeme směs z mletého masa, kterou zakryjeme zbylými plátky brambor. Brambory nejprve přelijeme smetanou, pak osolíme a ochutíme dle chuti pepřem nebo bylinkami. Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40 - 50 minut, dle druhu a tloušťky plátků brambor. Po vyndání z trouby necháme brambory zakryté cca 10 minut odpočinout, poté podáváme například s okurkovým salátem nebo kompotem.
3
Varianta se sýrem: do mleté směsi nemusíme přidávat bylinky a po odstavení jen vmícháme cca 200 gramů Gorgonzoly či Nivy, ale použít můžeme také pokrájený Hermelín, Čedar, Ementál... a dále podle receptu.
4
Kořeněná varianta: místo bylinek použijeme více česneku, sladkou nebo pálivou papriku, drcený kmín a podle chuti můžeme přidat například i chilli papričku, čerstvou nebo nakládanou papriku, plnější lžíci protlaku... a dále dle receptu.