Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké podezřelé místo, vyřízneme ho. Slupku pochopitelně necháme - pouze z ní vykrojíme ošklivá místečka.
2
Na brambory dáme lžíci olivového (nebo slunečnicového) oleje, lžičku soli, majoránku (někdo dává tymián nebo drcený česnek - variant je víc). Brambory v těchto dobrotách promícháme.
3
Potom brambory nasypeme na plech (já dávám pečicí papír), šoupneme do vyhřáté trouby a pečeme na cca 210 stupňů (klidně i víc, není se čeho bát). Brambory potřebují, podle velikosti kousků a také podle odrůdy, 30-40 minut.
4
Také lze udělat variantu, kdy se brambory před krájením cca 5 minut povaří - pečou se pak kratší dobu a někdo tvrdí, že jsou potom vláčnější, méně suché.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
lucia
|28. 1. 2014 15:39
na tento recept je výborná alternatíva aj zemiačiky od McCain, polmesiačiky v šupke alebo s nejakou príchuťou, môžete si k nim opražiť aj cibulku, slaninku nejaká salsa a výborné jednohubky sú rýchlo hotové.