ks
vanilkový cukr
nebo pár kapek vanilkového aroma
1,50
lžička
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
sůl
na špičku nože
30
g
droždí
1
ks
vejce
1
ks
žloutek
140
ml
mléko
100
g
máslo
rozpuštěné, vlažné
2
lžíce
hnědý rum
Dále dle chuti:
nasekané ořechy
mandlové lupínky
kandované ovoce
čokoláda
- hořká, mléčná, bílá - nasekaná
Dohotovení:
1
ks
bílek
na potření
mandlové lupínky
nebo nasekané ořechy na posypání
Postup přípravy receptu
1
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a trochu promícháme. Necháme vzejít kvásek.
2
Pak přidáme zbylé mléko, rum, vlažné máslo, nastrouhané brambory, vejce a žloutek. Ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 40 minut kynout.
3
Pak opět řádně propracujeme, rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých na pomoučněném stole vyválíme tři dlouhé válečky, které zapleteme do copu, který přeneseme na pomaštěný plech nebo pečící papír.
4
Necháme ještě cca 30 minut kynout a před vložením do předehřáté trouby potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme na 170 stupňů dozlatova.