Oloupané brambory nakrájené na kostičky uvaříme v mírně osolené vodě (bez kmínu) zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli na proužky. Dáme ji do misky a zamícháme ji s octem, olejem a solí. Přikryjeme ji (kvůli zápachu) a necháme minimálně 10 minut odležet (čím déle, tím víc ztratí cibule na své palčivosti, ale zato pak přichází trochu o svou chuť). Zchlazené brambory smícháme s naloženou cibulí, případně dochutíme solí a octem.
2
Tento salát se hodí především k rybě nebo filé, ale já ho jím i samotný :) Při podávání se může posypat nasekanou petrželkou, ale není to nutné.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Klára Keselyova
|24. 12. 2008 21:56
Tento šalát pripravujem tak,ako to píše Anonym. Zemiaky v šupke uvarené, najlepšie deň vopred. Je vhodný nielen k rybe, ale aj k fašírkam, k sekanej atď. Možem len doporučiť. Klára
Kuchařka on-line
|24. 12. 2008 16:26
Tento recept delavala na Vanoce moje babicka. Ja osobne ho preferuji spise v lete, nebot je velice svezi. Davam za 1 ;-) Zdenek Kovar, Recepty.cz
H. Hospodyňka
|24. 12. 2008 15:17
Taky letos dělám odlehčenou formu salátu, prakticky ve stejném složení jako je tenhle "srbský" salát. Ocet jsem použila bílý vinný, olej olivový a cibuli bílou, nakrájenou na proužky. A ještě hodně hladkolisté petržele.
Erika Mannova
|24. 12. 2008 13:39
Rozhodla jsem se, ze udelam tento salat na stedry den k rybe, a tak jsem si ho asi pred tydnem zkousela. Byl vynikajici! Tak jsem ho dnes dopoledne znovu ukuchtila, jen me napadlo dat misto bezne cibule takove ty cibulove vyhonky, co se kupuji ve svazeccich, no a rekla bych, ze je to jeste o sto procent lepsi, super delikatesa, jestli se nekomu chce vyzkouset, vrele doporucuji! :-)
Naďa z P
|12. 3. 2005 14:18
Tento salát dělávala moje babička, vždycky mi moc chutnal.Ale ona přidávala do nálevu ještě lžíci hořčice,někdy do salátu dala i vařená a na drobno nalrájená vejce.Pocházela z " prajzké",kde měli těm německým receptům dost blízko.
gris
|11. 3. 2005 13:32
Taky tento salát dělám a miluju ho! Na rozdíl od mého muže, který nesnáší studené brambory... Ale místo normální naší hnědě cibule používám pouze tu ČERVENOU, tak jsem se sálatem i seznámila v Chorvatsku.Červená cibule je velmi jemná. Salát je navíc veselejší a ještě těsně před podáváním někdy doň přidám jen tak na kousky natrhaný hlávkový salát. Parádní mňamka ke grilování!!!
Jiřina Jonášová
|9. 12. 2004 14:24
Cibule ztratí svou sílu i tím, když ji nakrájenou propláchneme na cedníku vřelou vodou a necháme okapat. Doporučuji všem, kterým ta čerstvá nedělá dobře.
Eva
|7. 12. 2004 15:02
Tento salát je naprosto vynikající obzvláště v letních měsících. Letos jsme jej se synem /7/ vyzkoušeli v Bosně a bylo to parádní.
Anonym
|6. 12. 2004 13:23
Znam a je opravdu vyborny. Vetsinou ho vsak delam z brambor uvarenych ve slupce, ktere pak oloupu a prozenu onim krajecim koleckem. Dochucuji ho, mimo uvedene prisady, mletym peprem. Potvrzuji, ze samotny chutna skvele, doporucuji i k jakekoliv peceni. Pile