Bože, tenhle salát, to je fakt hnus
Víte že bramborový salát v klasicky známé podobě se v Česku objevil až po druhé světové válce? A že ve většině evropských zemí se takto nedělá? A že je docela dobře možné, že se k nám dostal z Ruska?
Každý má asi ten svůj vyzkoušený salátek. Já zase uvařím mrkev, kousek celeru a kousek petržele společně s bramborami. Přidávám vejce vařená natvrdo, pokrájené oloupané jablíčko, pokrájenou kyselou okurku, na drobno pokrájenou cibuli, pokrájenou šunku, trošku hořčice, zakysanou smetanu a bílý jogurt asi půl na půl, citronovou šťávu, trošku Podravky, špetku zeleného mletého pepře, nadrobenou sušenou celerovou, petrželovou a libečkovou nať. Připravím aspoň hodinu před konzumací a nechám v chladu trochu odležet.
A kde jsi mily Gatariku videl v tomhle salatu majonezu?
neni nad cerstve jemne uvarenou zeleninu-cerel,mrkev na kosticky nakrajenou,nakladana zelenina je plna chemie a kyselosti. nakladana okurka prida salatu jemnou kyselost. doporucuji jemne nakrajenou cibuli sparit horkou vodou.misto tucne majonezy pouzivam jogurtovou majonezu. dobrou chut.
Anonym ma pravdu. Davam tam zeleninu, ktera se jmenuje Zelenina do bramboroveho salatu a je myslim od Hame. Olej pouzivam klasicky slunecnicovy a vajicka do nej supnu syrova a udelam michanici. Ten nalev ze zeleniny vetsinou jeste trochu okyselim, opeprim, proste podle toho, jak mi zrovna prijde k chuti. Obcas pak dokyseluji a trosku doslazuji i cely salat. Pokazde mam asi jinou chut. Je to zajimava zmena oproti majonezovym zalatum.
Pane Havlík, nedělejte si z věcí větší problém než je nutný a ničeho s nebojte. Zeleninu do bramborového salátu prodávají už připravenou,tj. pokrájenou směs několika druhů včetně okurek, ve sklenicích , v kyselé tekutině - té se říká nálev. Olej vemte jakýkoliv jaký doma máte. Nemáte-li žádný, použijte máslo. Vajíčka se dávají syrová - hned míchejte, jsou namysli klasická míchaná vejce jako třeba děláte občas na snídani. Jen klid a s chutí do toho.
Prosim o odpoved od pani Vrabcove na nasledujici otazky:1.Jaka zelnina do br. salatu?2. Vajicka do oleje: rozumi se syrova ci varena?3. Jaky druh oleje?4. Nalev ze zelenny? Jaky?Prominte, ale napsala jste to moc strucne.
Na vanoce jsem si netroufla, ale ted jsem ho zkusila a byla jsem opravdu prekvapena. Je vynikajici, moc jsme si pochutnali. Doporucuji vyzkouset.
Míchaná vejce v salátu jsem ještě nejedla, ale než budou vánoce udělám průbu,když se osvětší bude i na vánoce.
Vypadá to zajímavě a asi to bude i dobré, ale to větší množství oleje do vajíček se mi zdá jako zbytečné přidávání tuku. Vajíčka se dají umýchat řidčeji i bez tuku, stačí je dřív odstavit.A taky do salátu vždy přidávám hrášek a kukuřici(ne sterilované ale mražené, chutná jako čerstvé ze zahrádky)
to je zajímavý recept.Já mám taky jeden.Do salátu dávám zeleninu - mrkev,celer,petržel syrovou, nakrouhanou na jemno. Pak cibuli, jablíčko, hrášek sterilovaný a pak klasika, brambory, horčice, majloka a bílý jogurt nebo kysaná smetana.