g
majonéza
(můžeme zkombinovat se zakysanou smetanou) cca
150
g
nakládané okurky
sladkokyselé, hrubě nastrouhané
1
kg
vařené brambory
ve slupce, po zchladnutí oloupané
150
g
gothaj
jemně pokrájený
200
g
sterilovaná zelenina
do bramborového salátu (sladkokyselá), scezená 150 -
Postup přípravy receptu
1
Brambory a vejce pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhané (nebo jemně pokrájené) okurky, drobně pokrájený salám a okapanou sladkokyselou sterilovanou zeleninu (používám svou, domácí, z kořenové zeleniny). Dle chuti opepříme, osolíme, přidáme hořčici (2-3 lžíce) a majolku (nebo tučnou zakysanku). Vše dobře promícháme a salát uložíme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
2
Podáváme jako přílohu k řízkům, kuřeti, klobásám... Lze ho použít i jako podklad na chlebíčky, kde větší kousky rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou.
3
Pokud chceme salát bezmasý, vynecháme salám.
4
Mísu se salátem můžeme před podáváním na stůl dozdobit do slavnostnější podoby zeleninou, vejcem, uzeninou...
Když už se tam pro blbý píše "3 ks vařená vejce oloupaná", protože předpoklad je, že tam ty lidi vejce nahází i se skořápkou, chybí mi v surovinách pro jistotu 1 ks cibule "oloupaná".
Petra Medáčková
|11. 4. 2017 08:04
Salát byl tak dobrý, že by se dal jíst i bez řízků :-) děkuji za recept, který ráda brzy zopakuji.